Politiikka

”Ministeri höpisee nyt omiaan” – tuohtuneilta omaishoitajilta sataa arvostelua

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen vaatii ministeri perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.) vastausta siihen, miten omaishoidon määrärahojen käyttöä valvotaan.

Omaishoitoon käytettävät rahat ovat loppuneet monissa kunnissa kesken vuoden.

Asia nousi esiin eduskunnan kyselytunnilla, omaishoitajien viikolla. Mäkisalo-Ropposen kertoo saaneensa palautetta ministeri Saarikon vastauksista, joissa omaishoitajien tilanteen väitettiin parantuneen.

– Omaishoitajat ovat tuohtuneena viestineet, että ministeri höpisee nyt omiaan, sillä tilanne on monin paikoin huonontunut aiemmasta, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Kuntien työntekijät ovat epäilleet, etteivät rahat ohjaudu sinne, minne pitäisi.

Esimerkiksi päivätoimintaa on vähennetty ja mieluisa vuorohoitopaikka on kysymättä vaihdettu halvempaan, johon hoidettava ei nyt halua lähteä.

– Eräs omaishoitaja kertoi, että hän oli saanut päätöksen, että omaishoidon kriteerit kyllä täyttyvät, mutta määrärahat ovat loppuneet jo kesällä, joten omaishoidon tukea ei voida myöntää.

Mäkisalo-Ropposen mukaan kuntien työntekijät ovat epäilleet, etteivät omaishoidon rahat ohjaudu sinne, minne pitäisi, koska ne ovat loppuneet kesken vuoden.

Ministeri Saarikko lupaili, että asia hoidetaan kuntoon. Mäkisalo-Ropponen toistaa, että palaute omaishoitajilta kertoo päinvastaista. Hän vaatii ministeriltä selvää vastausta.

– Jos ja kun rahaa on kerran myönnetty omaishoidon tukeen, on moraalisesti väärin käyttää sitä muuhun. Miten ministeri Saarikko aikoo valvoa rahan käyttöä kunnissa ja alueilla, Mäkisalo-Ropponen kysyy.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat