Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

8.11.2018 17:30 ・ Päivitetty: 8.11.2018 15:58

Ministeri Lindström reagoi SAK:n kohua herättäneeseen avaukseen – ehdottaa mestari–kisälli-mallia

Työministeri Jari Lindström (sin.)

Helsingin Sanomat kirjoitti eilen, että SAK haluaa Suomeen lakisääteisen irtisanomisjärjestyksen. Sen yhtenä lähtökohtana olisi, että työnantaja joutuisi yt-neuvotteluissa suosimaan talossa pisimpään olleita.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Moni poliitikko otti nopeasti etäisyyttä asiaan.

Lue lisää: ”Mielestäni ei ole perusteita asettaa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan iän perusteella” – SDP:n Rinne suojelisi kaikkia epäreilulta kohtelulta

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta huomautti Twitterissä, että työuran pituus on vain yksi tekijöistä, jotka pitäisi huomioida irtisanomisjärjestyksessä. Niitä ovat esimerkiksi ammattitaito, työnantajan palveluksessa menetetty työkyky, huoltovelvollisuuden määrä ja työsuhteen kesto, ei ikä.

Julkinen keskustelu ja kannanotot kuitenkin käytiin lähinnä ikäkysymyksen ympärillä.

(Uutinen jatkuu tviittien jälkeen)

Työministeri Jari Lindström (sin.) toteaa Demokraatille olevana SAK:n kanssa samaa mieltä siitä, että on hyvä, että kannetaan huolta ikääntyneiden työllistymisestä.

– Tässä on vähän sellainen kuva, että taas laitetaan vastakkain nuoret ja iäkkäämmät. Se on minun mielestäni ehkä vähän harkitsematonta. En lämpene oikein. Se on hyvä, että tulee esityksiä, joista voidaan keskustella, hän pyörittelee.

Katsotte kuitenkin, että vanhempia ihmisiä irtisanotaan nykyään helpommin?

– Siinä on puolensa ja puolensa… Kun itse tunnen parhaiten paperiteollisuuden, niin kyllä se käytännössä meni aina niin, kun tuli tiukka paikka, että vanhemmasta päästä potkittiin pihalle, paperitehtailla aikanaan työskennellyt ministeri sanoo.

Lindström muistuttaa, että tuolloin oli kuitenkin vielä eläkeputki.

– Muun muassa oma isäni 55-vuotiaana lähti, ja hän lähti mielellään. Hän sanoi, että haluaa pois oravanpyörästä. Tiedän monia muitakin tapauksia. Sitten on sellaisia, jotka haluaisivat työskennellä pitempään ja jos heidät irtisanotaan vanhemmasta päästä, heidän mahdollisuutensa työllistyä varsinkin tietyillä aloilla on tosi hankalaa, Lindstöm sanoo.

Kun tilanne on tämä, niinpä joudutaankin tekemään Lex Lindströmin (iäkkäiden työttömien eläketuki) kaltaisia päätöksiä.

– Sitten joutuu tekemään juuri tällaisia ratkaisuja, jotka sinällään voivat olla ihan hyviä ja inhimillisiä ja ovatkin, mutta ehkä se on kuitenkin vähän väärä tapa toimia.

”Pk-sektorilla tässä on vielä ongelmia.”

Lindström pohtisi yhtenä ratkaisuna ikääntyneiden työllisyyden parantamiseksi mestari–kisälli-mallia.

– Ihmisen ei tarvitsisi tehdä raskaita töitä lopputyöuraansa, vaan hän voisi pari vuotta ennen kuin on jäämässä pois, jäädä mestariksi. Hän voisi opettaa ja luovuttaa sen hiljaisen tiedon eteenpäin, sitten nuori tulisi sellaisen kaveriksi. Molemmat voittaisivat.

– Meillä on koulutussopimus, oppisopimus ja ehkä sitten työsuhde, mutta tämä ei vielä oikein kunnolla pelaa – eikä varsinkaan siellä missä työllistymistä tapahtuu eli pk-sektorilla. Olen miettinyt, millä tavoin haastaisin pk-sektorin yritykset yhdessä mukaan tähän. Saksassa se perustuu siihen, että siellä yritykset rahoittavat oppisopimusmarkkinoita. Meillä se perustuu siihen odotukseen, että valtiovalta on joka paikassa.

Lindström toteaa, että isot yritykset kuten Stora, UPM ja Neste kouluttavat itselleen oppisopimuksella työvoimaa ja panevat itse tähän myös rahaa.

– Mutta pk-sektorilla tässä on vielä ongelmia.

Koulutussopimuksen myötä ammatillisen koulutuksen uudistus siirtää opintoja yhä enemmän työpaikoille. Lindströmin mukaan halukkaita vanhempia työntekijöitä voisi hyödyntää tässä.

– Keltä saa sellaista tietoa, mitä ei ole missään oppikirjassa. Siltä työntekijältä, joka on 30–40 vuotta tehnyt sitä työtä… Tämä on käyttämätön voimavara suomalaisessa työelämässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU