Politiikka

”Ministeri sulkee silmänsä – eikä vastannut kysymykseen” – sd-edustaja vaatii huomiota ammatillisen koulutuksen reformin ongelmiin

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on pettynyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) saamaansa vastaukseen kirjalliseen kysymykseensä siitä, onko hallitus tietoinen ammatillisen koulutuksen reformiin liittyvistä ongelmista ja mitä se aikoo tehdä niiden poistamiseksi.

Ministeri Grahn-Laasosen toteaa vastauksessaan, että reformin valmistelun yhteydessä saatu palaute on otettu vahvasti huomioon valmistelun eri vaiheissa.

– Ammatillisen koulutuksen opettajilta, opiskelijoilta ja muilta toimijoilta saamani palautteen mukaan näin ei ole, eikä ministerin vastaus siten hälvennä huoltani opiskelijoiden tilanteesta eikä opettajien jaksamisesta. Kaiken lisäksi ministeri ei vastannut kysymyksiini, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

– Ammatillisen koulutuksen henkilöstöä on irtisanottu erityisesti tukipalveluista ja opetushenkilöstöstä, ryhmäkoot ovat suuria ja lähiopetuksen määrää on vähennetty. Opiskelijat ovat huolissaan opetuksen laadun lisäksi opetuksen määrästä ja siitä, etteivät he saa riittäviä valmiuksia ammatissa toimimiseen, hän luettelee ongelmakohtia ja jatkaa:

– Reformin lähtökohtana on ajatus itseohjautuvasta opiskelijasta. Suurin osa nuorista tarvitsee kuitenkin ohjausta ja tukea opinnoissaan sekä ikäistään seuraa. Työssäoppiminen sopii joillekin, mutta toiset kokevansa jäävänsä työpaikalla syrjään ilman tukea.

En vastusta reformia, vaan hallituksen tekemiä valtavia säästöjä, jotka estävät tavoitteen toteutumisen.

Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että lähiopetusta on vähennetty jo vuosikymmeniä. Henkilökunnan ja lähiopetuksen vähentymiset merkitsevät sitä, että ne, jotka tarvitsevat erityistä tukea, jäävät sitä ilman ja syrjäytyvät.

– Osittain tästä johtuen noin 7,6 prosenttia nuorista lopettaa ammatillisen koulutuksen, heistä 6,8 prosenttia kokonaan. Onko Suomella tähän varaa, hän kysyy.

– Reformin tavoitteet ovat hyvät, mutta ne eivät voi toteutua, kun resursseja on vähennetty niin paljon. En vastusta reformia, vaan hallituksen tekemiä valtavia säästöjä, jotka estävät tavoitteen toteutumisen. Toivoin kirjallisella kysymykselläni herättäväni hallituksen tekemään tarvittavia korjauksia ammatillisen koulutuksen reformiin ja turvaamaan riittävät resurssit sen toteuttamiseksi.

Mäkisalo-Ropposen mukaan hallitus kuitenkin sulkee silmänsä ongelmilta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat