Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeriltä kanta professorin huoleen julkisten sote-yhtiöiden konkurssiuhasta – “Julkinenhan tässä on se viimeinen perälauta”

Sote-palveluiden käyttäjistä 10 prosenttia vie vuosittaisista noin 20 miljardin kustannuksista noin 80 prosenttia. Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on todennut Demokraatille pitävänsä mahdollisena, että suuri osa heistä jää muodostettavien maakunnallisten yhtiöiden kontolle.

– Ne jotka toimivat voittoperiaatteella ovat hyvin taitavia kohdentamaan toimintansa niin, että voitot kasvavat. Todennäköisesti sosiaali- ja terveyskeskusten julkiset yhtiöt menevät konkurssiin. Sairaita asiakkaita on paljon, Hillamo sanoi.

Helsingissä politiikan toimittajien vieraana ollut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) otti tänään kysyttäessä kantaa Hiilamon esille tuomaan huoleen.

Mattila vastasi lähtevänsä liikkeelle siitä, että valinnanvapaus on asiakkaan tai potilaan valinnanvapautta eikä yrityksen valinnanvapautta. Hänen polveilevasta vastauksesta kävi ilmi, että hän uskoo, että tällä tavalla voidaan estää kermankuorinta ja että myös se auttaa, että asiakas valitsee asiointipaikan vuodeksi kerrallaan.

Jos terveydenhuollon toimija listautuu eli ilmoittautuu palveluntuottajaksi, Mattilan mukaan, yrityksen on otettava vastaan potilaita, jos tilaa on.

– Se on totta tietenkin, että se julkinenhan tässä on se viimeinen perälauta. Kaikkea ei voi yksityistää, hän sanoi ja antoi ymmärtää, että kyse on siitä, miten asiat järjestetään niin, että samanlainen vastuu potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta on kaikenlaisilla toimijoilla.

Perussuomalaisten sote-panos kansanvaltaisuuden edistämisessä.

Lisää aiheesta

Pirkko Mattilalta kysyttiin myös, miksi sosiaalipuoli on jäänyt sote-uudistuksessa terveysasioiden varjoon ja onko sosiaalipuoli pirstaloitumassa, kuten asiantuntijat ovat pelänneet. Ministeri selitti asiaa sillä, että sosiaalipuoli on ollut viestinnällisesti taka-alalla, vaikka tosiasiassa se on yhdessä terveyspuolen kanssa muutoksen keskiössä.

– Totta kai jos on ongelmia sisällössä, täytyy miettiä, mitkä sisältöasiat sieltä nousevat esille, mitkä ovat tuoneet tämän huolen esiin.

On puhuttu, että keskusta saa sote-uudistuksessa läpi maakuntamallinsa ja kokoomus valinnanvapauden. Pirkko Mattilan mukaan perussuomalaisten panos on ollut kansanvaltaisuuden edistäminen eli että asioista päätetään riittävän lähellä ihmistä.

– Se on ratkaistu nyt tässä sitten maakuntamallilla.

Keskusteluun apteekkialan kilpailun vapauttamisesta Pirkko Mattila totesi, että lupajärjestelmää voidaan tarkastella, mutta alueellisesti on pidettävä huolta siitä, että apteekkeja on kaikilla alueilla koko Suomessa. Kiireysjärjestyksessä asia ei ole kuitenkaan ainakaan ensimmäisenä ministerin listalla.

Kuopioon alueellistetun Fimean eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen sijaintiin Mattilalla ei ole vielä kantaa. Se kuullaan kevään kuluessa. Perhevapaauudistusta hän pyöritteli monin tavoin, mutta totesi, ettei voi sitä itse linjata vaan se on laajan keskustelun paikka perussuomalaisilla. Hän vetosi asiassa myös hallitusohjelmaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE