Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Professori Heikki Hiilamon varoitus: ”Todennäköisesti sosiaali- ja terveyskeskusten julkiset yhtiöt menevät konkurssiin”

Suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuu muutaman vuoden sisällä valtava murros, mikäli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaavailema sote-uudistus toteutuu. Hallinnollisesti näkyvin muutos on kuntien katoaminen muotoutuvilta sote-markkinoilta.

Simo Alastalo

Samassa yhteydessä kokoomus on saamassa lävitse merkittävimmän tavoitteensa, valinnanvapauden, jonka odotetaan tekevän palveluja valitsevasta asiakkaasta kuninkaan.

Sote-valmistelua läheltä seurannut professori Heikki Hiilamo ei pidä valinnanvapauteen liittyviä lakiluonnoksia onnistuneina.

– Uudistus vaikuttaa sekavalta ja monimutkaiselta. Tuntuu, että alkuperäisistä sote-uudistuksen tavoitteista ainoastaan perustason palveluiden vahvistaminen on sellainen, joka voisi toteutua. Sen lisäksi yritystoiminta saa vahvan tuen. Herää kysymys, että mikä tässä on se juttu, Hiilamo kysyy.

Sote-palveluiden käyttäjistä 10 prosenttia vie vuosittaisista noin 20 miljardin kustannuksista noin 80 prosenttia. Hiilamo pitää mahdollisena, että suuri osa heistä jää muodostettavien maakunnallisten yhtiöiden kontolle.

– Ne jotka toimivat voittoperiaatteella ovat hyvin taitavia kohdentamaan toimintansa niin, että voitot kasvavat. Todennäköisesti sosiaali- ja terveyskeskusten julkiset yhtiöt menevät konkurssiin. Sairaita asiakkaita on paljon.

Myös johtaja Markku Pekurinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä ennustaa maakuntien yhtiöille takkuista alkua.

– Uusien yritysten kilpailuasema tulee olemaan lähtökohtaisesti heikompi. Ne ovat altavastaajan asemassa, koska maakuntia tai niiden yhtiöitä ei ole vielä olemassakaan. Sen sijaan Terveystalo ja Mehiläinen valmistautuvat muutokseen jo täyttä päätä, Pekurinen sanoo.

Myös hän pitää konkursseja täysin mahdollisena. Yhtiöiden kannattavuus riippuu hänen mukaansa siitä, millaiselle tasolle asiakkaista maksettavat korvaukset asettuvat.

– Jos korvaukset ovat niukat, kaikilla on tekemistä kannattavuuden kanssa. Varmasti konkurssejakin tulee, se on yritystoiminnassa normaalia.

Lue lisää aiheesta Demokraatin viikkolehdestä 5.1.2017

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE