Politiikka

”Ministerivaihdoksen myötä muuttui se ilmapiiri aika lailla” – Käräjäoikeusuudistuksen yksityiskohdat närästävät hallituksen sisälläkin

Maria Markkanen
Elsi Katainen on huolissaan Iisalmen kanslian jäämisestä käräjäoikeusuudistuksen jalkoihin.
Maria Markkanen
Elsi Katainen on huolissaan Iisalmen kanslian jäämisestä käräjäoikeusuudistuksen jalkoihin.
Maria Markkanen
Elsi Katainen on huolissaan Iisalmen kanslian jäämisestä käräjäoikeusuudistuksen jalkoihin.

Sipilän (kesk.) hallituksen käräjäoikeusuudistuksessa aiotaan lakkauttaa 7 käräjäoikeutta ja sulkea 21 istuntopaikkaa 57:stä. Lakivaliokunnan oppositiojäsenet lukuun ottamatta perussuomalaisia ovat jättäneet asiasta yhteisen hylkäystä esittävän vastalauseen.

”Käräjäoikeusverkoston supistamisella on ilmiselviä vaikutuksia alueelliseen tasa-arvoon. Keskittämisen myötä etäisyydet palveluihin kasvavat. Vaarana tässä on, että oikeuspalvelujen saatavuus heikkenee ja näin ollen kansalaisten oikeusturva vaarantuu”, vastalauseessa todetaan.

Hallitus hakee keskittämisellä 5–7 miljoonan euron säästöjä.

Asia oli eilen ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnassa, mutta jäi pöydälle SDP:n kansanedustajan, lakivaliokunnan jäsenen Johanna Ojala-Niemelän esityksestä. Asia on jälleen täysistunnossa käsittelyssä huomenna tiistaina 7.11.

”Tarvitaan tarkat laskelmat”.

Käräjäoikeusuudistusta ei kannateta hallituspuolueistakaan varauksetta. Ainakin Pohjois-Savon alueella hiertää.

– Se on ollut koko ajan ollut todella hankala tämä Pohjois-Savon osa, sillä tavalla, että Varkauden ja Iisalmen kansliat oltaisiin keskittämässä Kuopioon ja siellä jouduttaisiin rakentamaan sen takia lisää, keskusten Pohjois-Savon vaalipiiristä tuleva kansanedustaja, puolueen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Elsi Katainen toteaa Demokraatille.

– Iisalmessa on hyvät tilat ja siellä on vieressä Sukevan vankila naapurikunnassa Sonkajärvellä, mikä lisää Iisalmen kanslian tarvetta, työllistää sitä. Meitä on Ylä-Savon alueelta 5 kansanedustajaa, yli puoluerajojen olemme tehneet työtä ihan hallitus–oppositio linjan yli, että Iisalmi säilytettäisiin, Katainen toteaa.

Kataisen mukaan tarvitaan tarkat laskelmat, syntyykö oikeasti säästöjä, jos toimintaa siirretään Kuopioon.

Uudistuksen seurauksena käräjäoikeus tai kanslia lakkaisi peräti 12 paikkakunnalta. Näistä kolme on hallinnollista kansliaa (Järvenpää, Porvoo ja Raasepori). Porvooseen ja Raaseporiin jäisi istuntopaikka. Muista kanslioista lakkaisivat Iisalmi, Kotka, Lohja, Raahe ja Sodankylä, Imatra, Kuusamo, Savonlinna ja Varkaus.

”Ilmapiiri muuttui aika lailla.”

Kataisen mukaan keväällä kuulosti siltä, että nimenoman Iisalmea arvoitaisiin hallituksessa uudestaan.

– Nyt se sitten ehkä ministerivaihdoksen myötä muuttui se ilmapiiri aika lailla.

Jari Lindström (s.) kantoi aiemmin oikeusministerin salkkua työministerin tehtävän ohella. Nyt oikeusministerinä on kokoomuksen Antti Häkkänen.

– Hän kyllä periaatteessa tuntuu ymmärtävän sen ongelman, mutta hän kovasti painottaa sitä, että digitalisaatio ja videoyhteydet voisivat olla vastaus, Katainen kuvaa Häkkäsen suhtautumista Iisalmen kanslian säilyttämiseen.

Toisin kuin oppositio Elsi Katainen ei vastusta käräjäoikeusuudistusta sinänsä.

Nyt uudistettavan tuomioistuinlain pykälässä luetellaan käräjäoikeudet. Kanslioiden ja istuntopaikkojen sijainnista säädettäisiin nykyiseen tapaan oikeusministeriön asetuksella.

Iisalmen ja Varkauden kanslian tilanteessa on aiemmin kirjoittanut Iisalmen Sanomat.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat