Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Miten iskun kohteet valittiin? – Haavisto keskusteli Iranin kollegansa kanssa: ”Tähän ei ole tullut selvyyttä”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Iranin ulkoministeri Javad Zarif on selittänyt Iranin keskiviikon vastaisena yönä tekemien ohjusiskujen taustaa kansallisella paineella, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Haavisto puhui Zarifin kanssa puhelimessa keskiviikkona.

– Hän kertoi kansallisesta tunnelmasta (Irakissa surmatun iranilaiskomentajan Qassem) Suleimanin kuoleman jälkeen ja siitä paineesta, joka heillä on ollut reagoida. Meillä oli tietysti omana näkökulmanamme se, että tätä kriisiä ei pitäisi enää yhtään eskaloida.

Haavisto kertoi myös, että Suomi tuomitsee iskut ja vaatii selvitystä, miksi niiden kohteeksi on valittu rauhanturvaoperaation kohde, jossa myös suomalaiset ovat mukana.

Iran ampui ohjuksia kahteen Irakissa sijaitsevaan lentotukikohtaan, joihin on sijoitettu Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten joukkoja. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen tai kuolleen iskuissa.

Haaviston mukaan Iranin hallitus ei ole antanut selvitystä sille, millä perusteella iskun kohteet valittiin.

– Tähän ei ole tullut sen enempää poliittista kuin sotilaallista selvyyttä.

Haavisto toisti STT:lle pääministeri Sanna Marinin (sd.) aikaisemman kannan, jonka mukaan Suomi päättää suomalaisjoukkojen mahdollisesta vetämisestä Irakista yhteistyössä muiden Isisin vastaiseen operaatioon osallistuneiden maiden kanssa.

– Rauhanturvaajaoperaatiossa on tilanne, jossa yksi maa ei voi tehdä pelkästään kansallista päätöstä, vaan kaikki turvallisuus- ja evakuointisuunnittelu täytyy tehdä tällaisessa operaatiossa yhdessä, Haavisto sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE