Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miten käy ulkoministerin täysistuntosalin käsittelyssä? – Eduskunta äänestää perjantaina Soinin luottamuksesta

Eduskunnan puhemiesneuvosto on päättänyt, että eduskunta äänestää ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta perjantaina klo 13 alkavassa täysistunnossa. Äänestys toteutetaan budjettikeskustelun yhteydessä.

TOPI JUGA

Demokraatti

Toissa viikolla kerrottiin, että sosialidemokraattien, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmät esittävät budjettikeskustelun yhteydessä yhteisen epäluottamuslauseen ministeri Soinin toiminnasta ulkoministerinä naisten oikeuksia vastaan.

Kuluneen kevään ja kesän aikana Soini on noussut otsikkoihin ilmaistuaan toistuvasti abortinvastaisia kantojaan. Keskustelua on herättänyt etenkin, voiko Suomen ulkoministeri poiketa omilla kannanotoillaan Suomen kannasta. Toukokuussa ministeri esimerkiksi osallistui Kanadan työmatkansa aikana vapaa-ajalla March for Life -liikkeen iltatilaisuudessa, jossa rukoiltiin ja poltettiin kynttilöitä abortoitujen sikiöiden muistolle. Soinin toimintaa on kritisoitu jopa tasavallan presidentin taholta.

Tiistaina oikeuskansleri Tuoma Pöysti katsoi ratkaisussaan, että Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa oli ongelmallista, mutta että Soini ei kuitenkaan toiminut lainvastaisesti.

Elokuussa Soini puolestaan iloitsi blogikirjoituksessaan Argentiinan senaatin päätöksestä torpata abortin laillistaminen. Senaatti oli samana päivänä hylännyt lakiesityksen, joka olisi laillistanut abortin Argentiinassa.

Aloite mahdollisista toimenpiteistä syntyi SDP:n puheenjohtajiston ja työvaliokunnan yhteisessä kesäkokouksessa Lohjalla elokuussa Sonin aborttikommenttien noustua jälleen mediaan. SDP kutsui toissa viikolla kaikki oppositiopuolueet tapaamiseen pohtimaan mahdollisia toimenpiteitä. Opposition palaverissa sosialidemokraatit, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP päättivät esittää ulkoministerin toiminnasta epäluottamuslausetta.

– Tämä tarjoaa hallituspuolueiden, erityisesti keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmän edistyksellisille kansanedustajille mahdollisuuden äänestää naisten oikeuksien puolesta, ilman että samalla tarvitsee äänestää hallituksen luottamusta vastaa, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman perusteli tuolloin.

Lisää aiheesta

– Meillä on käsitys, että eduskunnassa on vankka enemmistö, joka näkee naisten oikeuksien olevan aivan keskeisiä ihmisoikeuskysymyksiä. Ja että Suomen pitää olla etulinjassa puolustamassa näitä maailmalla. Ja myös ulkoministerin on toimittava tällä tavalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE