Politiikka
18.6.2018 08:02 ・ Päivitetty: 18.6.2018 08:02
“Moni ei laita painoa epävirallisille keskusteluille. Siksi vaihdan näkökulmaa” – Kohuvirkamies jatkaa Sipilän hallituksen puolustamista
Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki jatkaa Twitterissä keskustelua Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistuksen ns. notifikaatio-asiasta. Hetemäki katsoo, että notifikaatio-keskustelussa voidaan päästä eteenpäin.
– EU-notifikaatioasiassa moni ei laita painoa virkamiesten epävirallisille keskusteluille. Siksi vaihdan näkökulmaa, kansliapäällikkö aloittaa.
Voiko notifikaatio-keskustelussa päästä puusta pidemmälle? Minusta voi. EU-notifikaatioasiassa moni ei laita painoa virkamiesten epävirallisille keskusteluille. Siksi vaihdan näkökulmaa. 1/2
— Martti Hetemäki (@MarttiHetemaki) June 18, 2018
Hetemäki esittää “mitäpä jos” -kysymysten kautta, että EU:ssa valtaosa valtiotukiasioista hoituu epävirallisesti ilman notifikaatiota ja EU-maiden sote-järjestelmiä ei yleensä notifioida. Lisäksi hän korostaa, kuinka EU:n valtiotukiasioiden pääpaino on muualla kuin sote-sektorissa, jossa on vielä avoin tapaus, hän jatkaa viitaten Slovakian tapaukseen.
– Mitä komissio tällöin toivoisi, hän kysyy jättäen heiton roikkumaan ilmaan.
Mitäpä jos:
– EU:ssa valtaosa valtiotukiasioista hoituu epävirallisesti ilman notifikaatiota
– #Sote-järjestelmiä ei yleensä notifioida
– EU:n valtiotukiasioiden fokus on muualla kuin sote-sektorissa, jossa on vielä avoin tapaus (Slovakia)
Mitä komissio tällöin toivoisi?2/2— Martti Hetemäki (@MarttiHetemaki) June 18, 2018
Hetemäen kommentti kirvoitti heti keskustelua. Ajatushautomo Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen kommentoi Hetemäen kirjoitusta toteamalla, että “jos Sipilä ei halua tehdä notifikaatiota, niin hänen tulisi perustella kantaansa näiden kaltaisten verifioitavien faktojen kautta. Hänen ei tulisi käyttää perusteena epävirallista keskustelua nimettömän henkilön kanssa.”
Jos Sipilä ei halua tehdä notifikaatiota, niin hänen tulisi perustella kantaansa näiden kaltaisten verifioitavien faktojen kautta. Hänen ei tulisi käyttää perusteena epävirallista keskustelua nimettömän henkilön kanssa.
— Mikko Kiesiläinen (@MKiesilainen) June 18, 2018
Eduskunnassa on kiistelty viime aikoina voimakkaasti, pitäisikö Suomen hakea oikeusvarmistusta valinnanvapausmallista. Sipilä on vedonnnut epävirallisiin keskusteluihin EU-komission edustajien kanssa. Torstaina Sipilä ei suostunut eduskunnan kyselytunnilla kuitenkaan kertomaan nimiä, joiden kanssa hallitus on puhunut.
Hetemäki puolusti jo viikonloppuna voimakkaasti pääministeriä notifiointi-asiassa.
– Kuten pääministeri totesi, käymissäni virkamiestason epävirallisissa keskusteluissa, komission taholta on toivottu, ettei Suomi tekisi notifikaatiota. Valtiontukiasioissa epävirallinen käsittely on tavanomainen ja tehokas menettely, hän kirjoitti muun muassa perjantaina.
Hallituksen on määrä esitellä tänään odotettu vastineensa eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoon sote-uudistuksen valinnanvapaudesta. Vastineen pääkohdat esitellään myös julkisuuteen ja niiden joukossa käsitellään EU-notifikaatiota. Perustuslakivaliokunnan mukaan valinnanvapautta ei voi ottaa käyttöön ennen kuin on varmistuttu siitä, miten malli suhteutuu EU:n valtiontukisääntelyyn.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.