Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sote-valiokunnan puheenjohtaja: Perustuslakivaliokunnan lausunnon lykkääntymisestä “mutkia matkaan”

Kansanedustajat Jaana Laitinen-Pesola, Sari Sarkomaa, Veronica Rehn-Kivi, Krista Kiuru, Aino-Kaisa Pekonen, Anneli Kiljunen ja Satu Taavitsainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa huhtikuussa.

Perustuslakivaliokunnan ilmoitus valiokunnan sote-lausunnon valmistumisen siirtymisestä aikaisintaan ensi viikolle tekee mutkia matkaan myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan aikatauluihin, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoo.

TOPI JUGA

Demokraatti

– Minusta tässä vaiheessa ei pidä ottaa sen enempää kantaa aikatauluun. Odotetaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa rauhassa ja muistetaan, että perustuslakivaliokunnan työskentelyssä lähtökohtana on tarkastuspalveluksen tekeminen kansakunnalle, Kiuru täsmentää.

– Nyt pitää kestää se, että perustuslakivaliokunta ottaa juuri sen ajan kuin ottaa. Ja sitten muut valiokunnat sopeuttavat toimintaansa sen mukaan, mikä on perustuslakivaliokunnan tahto. Vasta perustusvaliokunnan lausunnon pohjalta rupeamme vetämään johtopäätöksiä.

Valiokuntien lausuntojen lykkääntyminen vaikuttaa suoraan siihen, milloin hallitus saa sote- ja maakuntalakiesityksensä eduskunnan hyväksyttäväksi. Sote-lakien hyväksymisen aikataulu vaikuttaa puolestaan maakuntavaaleihin, ja maakuntavaalien ajankohta uuden sote-järjestelmän käyttöönottoon.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että maakuntavaaleja ei saada pidettyä lokakuun lopulla, kuten hallitus on kaavaillut. Jos maakuntavaalit lykkääntyvät liiaksi, uhkaa sote-lakien voimaantulo siirtyä pitkälle ensi hallituskauden puolelle.

Näin kasvaa jatkuvasti mahdollisuus siihen, että Sipilän hallituksen mallin mukaisen sote- ja maakuntauudistuksen läpivienti ei onnistukaan. Sipilä onkin todennut, että eduskunnassa tehdään töitä vaikka läpi kesän, että lakipaketit saadaan valmiiksi.

Tämäkään ei välttämättä riitä, sillä mediaan vuodetun lausuntoluonnoksen valossa näyttää siltä, että varsinkin soten valinnanvapauden käyttöönottoa on lykättävä, jotta perustuslain ehdot täyttyvät.

Lisää aiheesta

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa odotetaan yhä.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa soten valinnanvapaudesta odotetaan yhä. Lausunnon arvioitiin valmistuvan jo tällä viikolla, mutta torstaina perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoi medialle, ettei lausuntoa saada tällä viikolla valmiiksi. Lapintie arvioi, että lausunto valmistuu ensi viikolla.

Vaikka perjantaina eduskunnassa kohistiin voimakkaasti perustuslakivaliokunnan ja ennen kaikkea sieltä torstaina tapahtuneen vuodon ympärillä, ei itse lausunnon valmistumisesta herunut uutta tietoa. Lausunnon käsitteleminen jatkuu tiistaiaamuna eduskunnassa.

Kiuru ei halua kommentoida sen enempää vuotoa kuin muitakaan perustuslakivaliokunnan asioita.

– On hirveän tärkeää pitää kiinni siitä, että muu eduskunta ei painosta perustuslakivaliokunnan toimintaa. Se työskentelee valiokuntana itsenäisesti, Kiuru toteaa.

– On erittäin valitettavaa ja suorastaan kohtalokasta, että perustuslakivaliokunta työskentelystä tullut vuoto vaarantaa tietenkin myös valiokunnan työskentelyyn liittyvän luottamuksen. Olen suruissani siitä, minkälaiseen tilanteeseen olemme joutuneet.

Aikataulu painaa eduskunnan työskentelyä.

Torstaina nähdyn lausuntovuodon lisäksi esimerkiksi Iltalehti on kertonut valiokuntalähteisiinsä vedoten, että perustuslakivaliokunnassa on käynnistynyt kokoomuksen johdolla ja osin SDP:n tukemana lausunnon käsittelemisen jarrutus. Jokainen kohta syynätään pilkkua myöten ja asioista äänestetään mielellään, lehti kertoo.

Toukokuun puolivälissä puolestaan uutisoitiin laajasti, kuinka hallituspuolueiden edustajat olivat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan ei tarvitse ottaa kantaa rahoitukseen julkisessa taloudessa, vaan tämä asia käsitellään muualla.

– Meistä tämä oli pöyristyttävää. Tämä oli historiallisesti aivan uudenlainen menettelytapa, valiokunnan jäsen Anneli Kiljunen (sd.) ihmetteli ja toi esiin opposition näkökulman.

Oppositioita ja etenkin sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa on puolestaan syytetty liiallisista asiantuntijakuulemisista, joilla syytösten mukaan on haluttu tahallisesti jarruttaa valiokuntien työskentelyä.

Valtiovarainvaliokunnassa nähtiin viime viikolla outo episodi, kun valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki toimitti aivan viime tipassa kustannusarvion sote-uudistuksen vaikutuksista.

Kiurun mukaan niin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuin nyt myös perustuslakivaliokunnassa ilmenneiden ongelmien yhteinen nimittäjä on ollut hallituksen ripustautuminen tiukkaan aikatauluun.

– Aikataulu painaa eduskunnan työskentelyä. Toivon, että eduskunnan työrauhasta pidetään kiinni ja nämä lait käsitellään perusteellisesti ja huolellisesti tässä talossa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE