Politiikka
13.9.2024 10:31 ・ Päivitetty: 13.9.2024 10:31
”Monipuolinen ja laadukas kotimainen kulttuuritarjonta edellyttää myös julkista tukea” – SAK varoittaa leikkausten näivettävästä vaikutuksesta
Palkansaajakeskusjärjestö SAK varoittaa hallituksen kulttuurileikkausten uhkaavan alan työpaikkoja ja suomalaisten kulttuuripalvelujen saatavuutta.
Hallitus päätti budjettiesityksessään leikata kulttuurista yli 17 miljoonaa euroa ensi vuonna ja leikkaukset jatkuvat myös tulevina vuosina. SAK huomauttaa, että kulttuurin rahoitukseen todennäköisesti vaikuttaa osaltaan myös Yleisradiota koskevat leikkaukset.
– Suomi on pieni kielialue ja markkina, joten monipuolinen ja laadukas kotimainen kulttuuritarjonta edellyttää myös julkista tukea. Määrärahaleikkaukset johtavat kulttuuritarjonnan merkittävään supistumiseen, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen varoittaa tiedotteessa.
SAK:n mukaan suomalaisen kulttuuritarjonnan supistuminen johtaa siihen, että ihmiset päätyvät kuluttamaan yhä enemmän vain ulkomaisia sisältöjä. SAK katsoo, että pahimmillaan tämä voi kiihdyttää suomen kielen näivettymistä ja suomalaisen kulttuurin omaleimaisuuden vähenemistä.
KULTTUURIALA on Suomessa myös merkittävä työllistäjä, SAK muistuttaa. Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton toiminnanjohtaja Karoliina Huovila muistuttaa, että leikkaukset kohdistuvat raskaimmin esittävän taiteen kenttään, jossa suuri osa budjetista menee palkkoihin ja palkkioihin.
– Saman aikaan juuri esittävän taiteen kenttä on tarjonnut kulttuurialalla kipeästi kaivattavia työsuhteita. Massiiviset leikkaukset uhkaavat juuri työsuhteiden varmuutta, jota pitäisi päinvastoin päästä vahvistamaan, Huovila sanoo tiedotteessa.
SAK huomauttaa, että kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset säteilevät talouteen laajemminkin, kun kulttuurin ohessa kulutetaan paljon myös muita palveluja, kuten kuljetus-, ravitsemus- ja majoituspalveluita.
Määrärahaleikkausten lisäksi kulttuurialan ammattilaisten epävarmuutta kasvattavat myös sosiaaliturvaan kohdistuvat leikkaukset.
– Hallituksen leikkaukset kulttuuriin ja sosiaaliturvaan asettavat kulttuurialan työntekijät kohtuuttomaan asemaan, kun samalla rajusti heikennetään esimerkiksi työttömyysetuuksia ja asumisen tukea. Olisi ensiarvoisen tärkeää, että leikkauksia kohtuullistetaan, jotta suomalaisen kulttuurin tekijät pystyvät jatkamaan arvokasta työtään, Syvärinen vaatii.
HALLITUS on ohjelmassaan päättänyt laatia kulttuuripoliittisen selonteon. Luonnos siitä on julkaistu ja on parhaillaan 14. lokakuuta päättyvällä lausuntokierroksella. Syvärinen muistuttaa, että selonteon hyvien tavoitteiden toteutuminen edellyttää myös riittäviä määrärahoja.
– Teot ja puheet eivät saa olla ristiriidassa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.