Politiikka
18.4.2016 19:00 ・ Päivitetty: 18.4.2016 09:14
Mossack Fonseca vain jäävuoren huippu – ”Lontoossa, Hongkongissa, New Yorkissa ja Miamissa on samalla tavalla toimivia lakifirmoja”
Panaman tietovuoto vahvistaa sen, että liike-elämän verovälttely jarruttaa rajusti köyhien maiden kehitystä. Jo miljardilla dollarilla palkkaisi Afrikassa 400 000 kätilöä vuodeksi.
– Veroparatiisit muodostavat ytimen maailmanlaajuisessa järjestelmässä, joka mahdollistaa vauraiden yhtiöiden ja yksilöiden veronkierron. Se riistää niin rikkailta kuin köyhiltäkin valtioilta välineet, joilla rahoittaa julkisia palveluja ja tasata kasvavaa eriarvoisuutta, tiivistää avustusjärjestö Oxfamin veroasiantuntija Tatu Ilunga.
Tutkivien toimittajien käsiin päätyneet panamalaisen Mossack Fonseca -lakifirman paperit paljastavat muun ohessa, että ylikansallinen Heritage Oil and Gas -yhtiö turvautui Fonsecan apuun välttääkseen Ugandassa 404 miljoonan dollarin (dollari on 0,9 euroa) verot öljykentän myynnistä.
Ugandalaisista 37 prosenttia elää alle 1,25 dollarilla päivässä, ja maan äiti- ja lapsikuolleisuus kuuluvat maailman korkeimpiin. Menetetty 404 miljoonan dollarin verotulo ylittää Ugandan terveysbudjetin.
Panaman papereissa esiintyy myös Nigerian öljyä tuottavan Deltan osavaltion entinen kuvernööri James Ibori, joka piilotti omaisuuttaan veroparatiisiyhtiöihin. Ibori pidätettiin vuonna 2012 yrityksestä viedä 75 miljoonaa dollaria maasta. Viranomaisten mukaan hän on varastanut ja kätkenyt veroparatiiseihin jopa 290 miljoonaa.
Nigerialaisista 61 prosenttia elää köyhyydessä, ja öljyä tuottava Nigerjoen suisto kuuluu maan vähiten kehittyneisiin alueisiin. YK:n mukaan enemmistöltä alueen asukkaista puuttuvat puhdas juomavesi, sähkö, terveydenhuolto sekä tiet ja teleyhteydet.
– Ennen meillä oli vesihanoja, mutta ne katosivat 20 vuotta sitten. Nyt juomme joista ja puroista piittaamatta hygieniasta, eräs alueen asukas kertoi YK:n kehitysrahasto UNDP:n edustajalle.
Lisää aiheesta
Asiantuntijat muistuttavat, että Mossack Fonsecan paperit ovat vain jäävuoren huippu.
– Voimme olla varmoja siitä, että Lontoossa, Hongkongissa, New Yorkissa ja Miamissa on lukuisia muita samalla tavalla toimivia lakifirmoja, sanoo Craig Fagan korruptiota tutkivasta Transparency Internationalista.
Oxfamin maltillisen arvion mukaan veroparatiiseihin kätketään vuosittain ainakin 18 500 miljardia dollaria. Tax Justice Networkin mukaan summa voi nousta 32 000 miljardiin.
Pelkästään ylikansallisten yhtiöiden vero- ja muu kikkailu aiheuttaa kehitysmaille vuosittain 250–300 miljardin dollarin menetykset, Oxfam laskee. Summa riittäisi kolminkertaisesti nostamaan kaikki alle 1,25 dollarilla päivässä elävät kurjuudesta, sanoo Brookings-instituutti.
Se, että verovälttely tapahtuu ”harmaalla alueella” ja tulkitaan osin lailliseksi, on Oxfamin mukaan koko asian suurin skandaali.
– Toiminnan laillisuus ei sulje pois siihen sisältyvää manipulointia ja korruptiota, Ilunga sanoo.
YK:n syksyllä hyväksymiin kestävän kehityksen tavoitteisiin sisältyy köyhien elinolojen kohentamisen ja ympäristön pelastamisen ohella laittomien rahavirtojen ja korruption kitkeminen maailmasta vuoteen 2030 mennessä.
IPS – Tharanga Yakupitiyage
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.