Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

23.5.2022 16:11 ・ Päivitetty: 23.5.2022 16:24

Muista hyvittää lepopäivä: sunnuntailisä on muutakin kuin teologinen jäänne

Markku Ulander / Lehtikuva

Pitääkö sunnuntaina työskentelystä maksaa enemmän kuin muina päivinä? Kysymys on enemmän levon pyhyydestä kuin naureskellusta kirkossakäynnin korvaamisesta.

Petri Korhonen

Demokraatti

Varhaisimpien työmarkkinakirjausten mukaan maailmankaikkeutta luodessaan Jumala työskenteli kuutena päivänä viikossa, ja relasi chillisti seitsemäntenä. Hän antoi samalla alaisilleenkin yleissitovan käskyn kunnioittaa lepopäivää. (Asiasta uutisoi ensimmäisenä Raamattu.)

Hieman ristiriitaisesti Hän on teologien mukaan silti tavoitettavissa alaisten viesteille ja rukouksille 24/7 ilman eri korvausta, mutta työaikalakeja tässä ei kuitenkaan rikota. Jahve on yrityksen pääomistajaan tai hallituksen puheenjohtajaan verrattavassa asemassa, kokonaispalkkaisessa johtajasopimuksessa.

Suomalaista palkansaajakeskustelua viikonloppuna hallinnut kina sunnuntailisistä ei siten koske alkuperäisen lepopäiväajattelun luojaa.

Levon pyhittämisessä on silti yhä taivaallista viisautta.

Vihreiden puoluekokouksessaan pohtima aloite sunnuntaille korvamerkityn lisäkorvauksen poistamisesta perustui kärjistykseen, ettei viikon seitsemännen päivän erikoisasema sinänsä ole enää maallistuneille suomalaisille tarpeen.

Keskustelussa jopa naureskeltiin ajatukselle, että palkansaajille pitäisi korvata se, jos he eivät he pääse sunnuntaina aamukymmeneltä kirkkoon.

Lisää aiheesta

Tällainen puhe kuitenkin yksinkertaistaa ”pyhätyön” käsitettä liikaa, kuten usein käy myös teollisuudenalojen perinteisten sauna- tai tunturilisien kanssa.

Sauna- ja lauantailisissäkään ei ole enää pitkään aikaan ollut kyse konkreettisesti saunomisen turvaamisesta, vaan poikkeuksellisten työaikojen aiheuttaman kuormituksen korvaamisesta.

Palkkatyössä käyvät ihmiset ovat kaikkea muuta kuin kaikkivaltiaita omasta ajankäytöstään.

Kyllä, on yhteiskunnan toimivuudelle tärkeää, että ruokakaupat ja palvelut ovat auki mahdollisimman hyvin, eikä monilla aloilla tehdä eroa siitä mille päiville työvuoroja tulee. Sunnuntai on sadoille tuhansille suomalaisille tavallinen viikonpäivä muiden joukossa.

Silti julkinen Suomi (koulut, lasten päivähoidot) toimii valtaosin viiden päivän työviikkoon ja vapaaseen viikonloppuun jaettuna. Tästä seuraa väistämättä juuri lauantaihin ja sunnuntaihin kasautuvia järjestelyongelmia niille perheellisille ihmisille, jotka työskentelevät kaikkina viikonpäivinä.

Olisiko sunnuntailisä helpompi ymmärtää, jos puhuisimme viikonlopputyöstä haitta- tai hankaluusvuoroina – jotka hankaloittavat ihmisten arkea? Tai auttaisiko erilainen semantiikka meitä tajuamaan, miten tärkeistä asioista levon turvaamisessa ja levon menettämisen korvaamisessa on oikeasti kyse?

Meillä toimistohiirilläkin on nyt takanamme pari vuotta koronan pakottamaa etätyötä, missä työn, vapaa-ajan ja levon rajat ovat hämärtyneet ennenkokemattomasti. Työviestien ja yhteydenottojen purkaminen mihin kellonaikaan vain, arkena tai pyhänä, kuormittaa aivojamme ja syö jaksamistamme.

Emme osaa tai tajua vetää rajoja, ja pyhittää lepoaikojamme niin kuin pitäisi.

Työviikko puuroutuu sumeiksi päiviksi, jotka muistuttavat toisiaan, eikä se tee kenellekään hyvää.

Fyysisillä aloilla on sama juttu: työpaine ja kiire kasvavat. Työvoimapulan takia monilla työpaikoilla joutuu tekemään käytännössä jatkuvasti pientä palkatonta ylityötä kelloon – tai viikonpäivään – katsomatta.

Tämä kehitys on suoraan sanottuna jumalattoman surullista ja lyhytnäköistä, ja tappaa vähitellen myös sitä paljonpuhuttua kilpailukykyämme.

Huolimatta siitä, pitääkö lepopäivien kunnioittamista uskonnollisena käskynä tai pelkkänä työssäjaksamisen edellytyksenä, on vain oikeudenmukaista että mistä tahansa viikoittaisen työrytmin sekoittamisesta ja arjen hankaloitumisesta saa asianmukaisen korvauksen.

Puhutaanpa siitä sitten sunnuntai-, sapatti- tai vaikka lentävän spagettihirviön lisänä, tai arjenvaikeutusrahana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU