Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mustajärvi Bidenin aloitteesta: “YK-järjestelmää ei pidä heikentää, vaan vahvistaa”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Markus Mustajärvi (vas.) puhumassa eduskunnassa.

Rauhan rakentamisessa ja rauhanvälityksessä sotilaallisesti liittoutumattomalla Suomella on vahvempi rooli kuin muutoin olisi, eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi sanoi keskiviikkona eduskunnassa. Mustajärvi piti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron keskustelussa ulkopoliittisesta selonteosta.

Demokraatti

Demokraatti

Mustajärven mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmä pitää selonteon tärkeimpinä kirjauksina kahta virkettä. Ensinnäkin, ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan.”

Toiseksi, ”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkeä tavoite on, että kansallisin toimin ja kansainvälisellä yhteistyöllä estetään aseellisten konfliktien ja Suomen turvallisuutta ja yhteiskunnan toimintakykyä vaarantavien tilanteiden syntyminen sekä Suomen joutuminen sotilaalliseen konfliktiin.”

– Itse asiassa viimeisen lauseen muotoilun pitäisi kuulua niin, että tärkein tavoite on estää Suomen joutuminen sotilaalliseen konfliktiin.

Mustajäreven mukaan sotilaallisesti liittoutumattomille maille, Suomelle ja Ruotsille, yhteistyö on luontevaa.

– Selonteossa nostetaankin voimakkaasti esille Suomi-Ruotsi yhteistyö. Moneen kertaan mainittu lause, ”yhteistyötä tehdään ilman ennalta määrättyjä rajoitteita”, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Suomi luopuisi yhteistyössä kansallisesta harkinnastaan. Ruotsi tekee omat päätöksensä, Suomi omansa.

– Äskettäin Suomi hyväksyi kolmenkeskisen aiejulistuksen Ruotsin ja Norjan kanssa. Norjan pääministeri toi jo huhtikuussa esille tavoitteen solmia Suomen ja Ruotsin kanssa sopimus sotilasmateriaalin ja -henkilöstön kauttakulusta niin rauhan kuin konfliktin aikana. Tällaista linjausta Suomi ei ole tehnyt eikä pidä tehdäkään, Mustajrvi sanoi.

Lisää aiheesta

Mustajärvi kiinnitti huomiota myös siihen, että Yhdysvaltain presidentinvaihdos tuonee maan takaisin Pariisin ilmastosopimukseen.

– Toivottavasti Yhdysvallat haluaa vahvistaa myös YK:n asemaa.

– Yhdysvaltain tuleva presidentti Biden on jo pitkään puhunut demokraattisten valtioiden liitosta, jonka johtovaltiona toimisi Yhdysvallat. Lienee paikallaan kysyä, mitä tällaisen rinnakkaisrakenteen luominen tarkoittaisi YK:n kannalta? YK-järjestelmää ei pidä heikentää, vaan vahvistaa, Mustajärvi sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE