Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Näin Jyväskylässä tarjoiltiin viinaa 30-luvulla

Jyväshovin astiasto 1930-luvulta Kuva: Demokraatti/Eetu Kinnunen

FM Pirjo Ovaskaisen Pro Gradu -tutkielmaan perustuva, 5.10. avattu näyttely ”Vaikeinta oli anniskelu” on esillä Jyväskylän yliopiston näyttelykeskus Soihdussa 29.10. saakka. Näyttely esittelee 1930-luvun ravintolaelämää Jyväskylässä kieltolain jälkeen.

Näyttelyssä kerrotaan Jyväskylän ravintoloiden anniskeluoikeusprosesseista ja valvonnasta. Esillä on kolmekymmentäluvulla anniskeluoikeuden saaneiden ravintoloiden esineistöä ja valokuvia, mukaan lukien Jyväskylän työväenyhdistyksen ylläpitämän Työväen ravintolan esineitä ja ravintolatiloista otettuja valokuvia. Erityisesti valokuva-aineistosta suuri osa on juuri Työväen ravintolasta.

Ovaskainen kertoo saaneensa innoituksen tutkimukseensa työskenneltyään pitkään ravintola-alalla, erityisesti juuri anniskeluravintoloissa ja yökerhoissa. Tutuksi ovat tulleet myös nykyisin osuuskauppa Keskimaan omistamat, edelleen työväentalon kiinteistössä toimivat ravintolat.

Näiden ravintoloiden lisäksi näkyvillä olivat komeasti vanhan Jyväshovin loiston päiviltä periytynyt serviisi, jonka lisäksi esiteltiin niin Rantapuiston kuin Keski-Suomen Suojan (myöh. Valtiontalo) ravintolatoimintaa.

Erityisesti kunnallisten alkoholitarkastajien lausunnoista koottu tekstiaineisto on kiinnostavaa luettavaa, samoin kuin niistä tehdyt valitukset ja ilmitulleet alkoholilain rikkomukset. Esille tuodaan myös se, kuinka vanha säätyläisajattelu näkyi 1930-luvun anniskelukulttuurissa. Ravintolat jaoteltiin selkeästi eri väestöryhmille suunnattuihin paikkoihin, joiden anniskeluoikeuksiin ja aukioloaikoihin suhtauduttiin hyvin eri tavoin.

– Pro Gradu -näyttelyt ovat varsin tuore lisäys yliopiston toiminnassa ja tavoitteena on saattaa erityisesti suurelle yleisölle mielenkiintoisempia tutkimuksia laajempaan tietoisuuteen, museologian professori Janne Vilkuna kertoi kutsuvieraille avajaisissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE