Politiikka
7.6.2016 09:07 ・ Päivitetty: 7.6.2016 09:07
Nainen on turvaton sirpaleisessa työelämässä – STTK vaatii lukuisia muutoksia
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on huolissaan siitä, mitä sirpaleinen työelämä aiheuttaa erityisesti naisille – varsinkin kun erilaiset työnteon muodot näyttävät vain lisääntyvän.
– Vastentahtoisesti nollasopimuksella työskentelevät ja vaihtelevaa työaikaa tekevät ovat erittäin hankalassa asemassa. Työtuntien ja tulojen määrää ei voi ennakoida ja tuntien määrät voivat tippua yllättäen ilman syytä, mikä vaikeuttaa arjessa selviämistä. Näihin liittyvät ongelmat on korjattava lainsäädännöllä, STTK:n johtaja Katarina Murto korostaa.
Itsensä työllistäviä oli Suomessa vuonna 2013 noin 15 000. Heitä ovat muun muassa yksinyrittäjät, ammatinharjoittajat, freelancerit ja apurahansaajat.
STTK näkee itsensä työllistämisessä sekä myönteistä että kielteistä. Positiivista on yrittäjyyden vahvistuminen ja työllisyyden paraneminen. Joustavuus työajoissa sopii monille.
– Kielteisiä vaikutuksia ovat turvaton asema työmarkkinoilla sekä epäselvä ja epävarma toimeentulo ja sosiaaliturva, Murto huomauttaa.
Työsuhteen ja yrittäjyyden rajapinnassa työskentelevät ovat usein väliinputoajia muun muassa työttömyysturvassa, työterveyshuollossa ja työturvallisuudessa. Naisten asema silpputyön markkinoilla on miehiäkin turvattomampi.
– Naisia on miehiä enemmän osa-aikaisina, määräaikaisina ja perhevapailla. Tämän vuoksi myös eläkekertymät jäävät naisilla huomattavasti miehiä pienemmiksi, Murto muistuttaa.
Lisää aiheesta
Eläketurvakeskuksen selvityksen perusteella työeläkkeellä olevan naisen euro vuonna 2013 oli keskimäärin 66 prosenttia työeläkkeellä olevan miehen eurosta. Eläkeläismiehen tulot ovat 2 000–6 500 euroa korkeammat kuin eläkeläisnaisen. Vuonna 2013 naisen kokonaiseläke oli keskimäärin 16 500 euroa ja miehen 20 700 euroa.
Eläkekertymät jäävät naisilla huomattavasti miehiä pienemmiksi.
STTK pitää huolestuttavana naisen eläke-euron kehitystä jos ja kun sirpaleinen työ tulevaisuudessa lisääntyy.
– Tästä syystä esimerkiksi pitkien perhevapaiden aiheuttamat katkokset ja perhevapaiden epätasainen jakautuminen edellyttävät perhevapaajärjestelmän uudistamista, Murto esittää.
STTK:n esittää useita muutoksia sirpaleisen työelämän jäntevöittämiseksi:
Vaihtelevaa työaikaa tekevien työntekijöiden työajan tulee vakiintua käytännössä toteutuneen työajan tasolle.
Työsopimuslain työsuhteen tunnusmerkistöä on laajennettava siten, että henkilökohtaista työsuoritusta edellyttävää sopimusta on pidettävä työsopimuksena, ellei muuta osoiteta.
Päätoimisen ja sivutoimisen yrittäjyyden rajapintaa työttömyysturvalaissa on selkiytettävä.
Perhevapaajärjestelmää on kehitettävä siten, että sirpaletyöntekijöiden työn ja perheen yhteensovittaminen huomioidaan paremmin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.