Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Nasima Razmyar: Murheellinen vuosi 2016

Tämä vuosi on ollut murheellinen. Maailma voi huonosti, samoin Eurooppa. Pahoin pelkään, että emme ole edes menossa parempaan suuntaan. Viimeisimpinä maailmaa järkyttäneitä tapahtumia ovat väkivaltaiset hyökkäykset niin Berliinissä, Zürichissä ja suurlähettilään surma Ankarassa. Terrorismin aalto on kohdannut maailmaa tänä vuonna.

Maailmanrauhassa emme ole onnistuneet. Kun katsoo pelkkiä tilastoja, voi konfliktien määrän todeta vähentyneen. Olemmehan esimerkiksi välttäneet kolmannen maailmansodan. Kuitenkin esimerkiksi Syyrian sodan uhrien määrän on arvioitu olevan jo noin 400 000 menehtynyttä. Iso osa heistä on viattomia, lapsia tai vanhempia. Kriisialueen lapset kärsivät sodan todistajina myös lieveilmiöistä kuten köyhyydestä ja koulutien keskeytymisestä. Lukuisilta on riistetty lapsuus, nuoruus ja mahdollisuus kouluttautua.

Aikana, jolloin apua tarvitaan kaikista eniten, emme voi sulkea silmiämme kriisiltä.

Lisäksi humanitaarisen avun tarpeessa taas on lähes 100 miljoonaa ihmistä vähintään 40 maassa, pelkästään Syyriassa vastaava luku on 13,5 miljoonaa. Myös pakolaisten määrä ylittää kaikki aikaisemmat luvut sitten toisen maailmansodan ja on yhä kasvussa. Päivittäin jopa 42 000 ihmistä jättää kotinsa pakon vuoksi. Vuonna 2015 jätettiin yli kaksi miljoonaa turvapaikkahakemusta. Suurinta taakkaa pakolaisista kantavat köyhät ja konfliktiherkät alueet.

Maailman tilasta on siis kannettava huolta myös Suomessa. Kaikkein tärkeimmät vaikuttamisen keinot ovat kuitenkin ei-sotilaallisia. Esimerkiksi hillitsemällä ilmastonmuutosta ja edistämällä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä, rakennamme rauhaa pitkällä aikavälillä. Olen erityisen huolissani kehitysyhteistyöhön kohdistetuista historiallisista leikkauksista ja siitä, mitä tästä välinpitämättömyydestä seuraa tulevaisuudessa.

Aikana, jolloin apua tarvitaan kaikista eniten, emme voi sulkea silmiämme kriisiltä. Kaikkien poliittisten toimijoiden tulisikin huolehtia, ettei historia pääse toistamaan itseään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE