Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Nepalilaispariskunnalle vaaditaan vankeutta työntekijöiden kohtelusta – syyttäjä: ylipitkiä päiviä mitättömällä palkalla

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Syyttäjä vaatii nepalilaisia ravintoloita pyörittävän yhtiön toimitusjohtajalle ja hänen vaimolleen vankeustuomioita ihmiskaupasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa luetuissa syytteissä on kyse pariskunnan palkkaamien kahden nepalilaisen kohtelusta vuosina 2013-2017. Syyttäjän mukaan pariskunta käytti työntekijöiden riippuvaista asemaa hyväkseen.

Toinen työntekijä palkattiin ravintoloita pyörittäneen pariskunnan kotiapulaiseksi Nepalista Suomeen.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan hänen palkakseen oli luvattu 1  200 euroa kuukaudessa ja työmääräksi oli sovittu kahdeksan tuntia viitenä päivänä viikossa ja työntekijä sai täysihoidon.

Syyttäjän mukaan työntekijän päivät alkoivat kuitenkin yleensä aamulla ennen kahdeksaa ja päättyivät iltakymmenen jälkeen. Luvattu majoitus oli haastehakemuksen mukaan patja perheen asunnon lattialla.

Pariskunta oli syyttäjän mukaan ainoastaan maksanut 300 euroa kuukaudessa työntekijän Nepalissa asuvalle perheelle. Kotiapulaisen tilille oli kyllä maksettu rahaa, mutta pariskunnalla oli syytteen mukaan hallussaan hänen pankkikorttinsa ja verkkopankkitunnuksensa.

Vuosien mittaan kotiapulaiselta oli jäänyt saamatta muun muassa palkkoina yli 226  000 euroa, syyttäjä totesi.

SYYTTÄJÄ vaatii pariskunnalle myös tuomiota yhden heidän ravintolassaan työskennelleen työntekijän kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Syytteen mukaan työntekijällä oli teetetty säännöllisesti 14 tunnin työpäiviä ja hänen sallittiin vuosien 2014-2017 aikana pitää vuosittain kolme vapaapäivää. Syytteen mukaan pariskunta oli jättänyt maksamatta ravintolatyöntekijälle vuosien mittaan lähes 137  000 euroa.

Syytetyt kiistävät omissa vastauksissaan kaikki syytteet ja vaativat niiden hylkäämistä. Heidän mukaansa työntekijöille oli maksettu sovitusti eivätkä he olleet käyttäneet asemaansa työntekijöitä kohtaan väärin.

Oikeus on varannut syytteiden käsittelylle aikaa maaliskuun loppupuolelle saakka. Helsingin Sanomat kertoi nepalilaisravintolan omistajien toiminnasta vuonna 2019.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE