Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Niinistö medialle hätätilaan liittyvistä liittoutuma-pohdinnnoistaan: “Puhun historiasta”

Elinkeinoelämän valtuuskunnan presidenttitentti Finlandia-talolla keskittyi turvallisuuspolitiikkaan. Aiheeseen kuului totta kai myös Nato-keskustelu. Natoon Suomea oli viemässä vain presidenttiehdokas Nils Torvalds, eivät Niinistö eikä muut.

Keskustelun yhteydessä tasavallan presidentti Sauli Niinistö spekuloi sillä, mitä voisi tapahtua hätätilassa tai kriisitilanteessa. Hän totesi, että hätätilassa maailman historiassa syntyy liittoumia hakematta mitään jäsenyyksiä. Niitä vaan syntyy, kun tilanne on kriittinen, Niinistö sanoi.

Hän palasi asiaan vielä toisessakin yhteydessä keskustelun tuoksinassa.

– Omilla Puolustusvoimillamme me rakennamme sellaisen kynnyksen, jonka yli on kallista tulla. Siitä yksinkertaisesti puolustuksessa on kysymys. Samalla kun me rakennamme kyvykkyyttämme ja tätä kynnystä, myös muut huomaavat sen ja Suomesta tulee kiinnostava partneri, Niinistö sanoi.

– Niin kuin aikaisemmin jo totesin, jos tulee suuri hätä – ja tämä on täysin teoreettinen minun mielestäni – mutta jos semmoinen tulee, syntyy liittoutumia ilman mitään jäsenhakemuksiakin. Tärkeätä on, että me harrastamme yhteistoimintaa, hän sanoi.

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander kommentoi Demokraatille, että Niinistön liittoutuma-kommentit tulivat hänelle uutuutena.

– Hän tuskin on innokas istuvana presidenttinä avaamaan tätä tarkemmin, Majander arvioi.

Lisää aiheesta

“Se oli toteamus siitä, kuinka historian saatteessa ylipäätään aika helposti on käynyt.”

Presidenttitentin tauottua Niinistö sanoi medialle puhuneensa historiasta.

– Aina kun on hätä ollut, syntyy liittoutumia. Ei sitä sen tarkemmin voi kuvata.

Ovatko liittoumat puhtaasti historiallinen katsanto, vai onko Suomen tilanne tällä hetkellä ehkä jotenkin erilainen liittoumien syntymisen kannalta?

– Ei, vaan se oli toteamus siitä, kuinka historian saatteessa ylipäätään aika helposti on käynyt, hän jatkoi edelleen.

Niinistöltä kysyttiin myös, voivatko suomalaiset luottaa siihen, että kriisitilanteessa liittoutumia syntyisi.

– En minä sanonut, että me siihen luottaisimme välttämättä, mutta näin vaan kautta maailman historian on tapahtunut, Niinistö vastasi.

“Onhan se aika trollausta.”

Niinistö kommentoi tentissä myös puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean ajatuksia siitä, miten kenties ulkovallat voisivat puuttua maamme vaaleihin.

Turvallisuuskomitean asiantuntijaryhmä on listannut Helsingin Sanomien mukaan tapoja, joilla Venäjä voisi yrittää vaikuttaa presidentinvaaleihin. Jopa salamurha on mainittu. Myös poliitikkojen tukemisesta ja voittajan avustamisesta on puhuttu.

Ilta-Sanomat on tulkinnut, että turvallisuuskomitean listalla olisi myös mahdollisuus nostaa Kremlin suosima ehdokas Suomen presidentiksi seuraavissa vaaleissa.

– Asiantuntijaverkostohan on huolestunut trollaamisesta ja trollaa itse. Tämä on minun käsitykseni tuosta jutusta salamurhineen päivineen. Onhan se aika trollausta, Niinistö sanoi medialle tentin jälkeen.

– En minä nyt tuosta omasta osuudestanikaan oikein ymmärrä, että mitä siinä ajetaan takaa. Ei minun tämänhetkisessä kannatuksessa ainakaan minun käsitykseni mukaan ole mitään venäläistä osuutta, Niinistö sanaili.

Turvallisuuskomitean pääsihteeri on kritisoinut Iltalehdessä tapaa, jolla asiantuntijatyöryhmän työpaperista on uusitoitu. Hänen mukaansa mediassa tulokulma Venäjä-painotuksineen on ollut väärä.

Niinistö sotesta: “Haukattu todella iso pala. Toivottavasti ei liian iso.”

Niinistö kommentoi lehdistölle myös Katalonian tilannetta.

– Suomen linja on tässä hyvin selvä ja ulkoministeri sen ilmoitti, että Suomi ei tule tunnustamaan Katalonian itsenäisyyttä.

– Tämä koko prosessi herättää tietysti vähän kysymyksiä. Kyllä siinä on tapahtunut tällaista kärjistymistä vuoron perään. Jälkiviisas on tietysti helppo olla.

– Kyllä minä edelleen olen sitä mieltä vahvasti, että keskusteluihin vain kannattaisi pyrkiä. Se on aina aika huolestuttavaa, kun sadattuhannet ihmiset ovat kadulla, vaikka ovatkin malttaneet hienosti mielensä. Siinä on aina omat riskinsä kuitenkin. Sellainen riski, että päädyttäisiin väkivaltaisuuksiin, on karmea.

Sauli Niinistö uskoo, että jatkossa esiin nousevat myös sisäpoliittiset arvokysymykset.

Demokraatti kysyi häneltä, kuinka huolissaan hän on soten toteutumisesta ja maaliin saattamisesta.

– Sote on ihan sui generis, omaa laatuansa oleva tapaus. Siis laajuutensa ja monimutkaisuutensa vuoksi. Minä nyt pidättäydyn antamasta siitä mitään ennakkoarvioita, miten siinä mennään. Ymmärrän hyvin sen, että se on jättänyt tietysti vähän sotkuisen kuvan. Taustalla täytyy kuitenkin pitää se, että siinä on haukattu todella iso pala. Toivottavasti ei liian iso.

Niinistö vastasi myös siihen, ovatko sotessa asiantuntijat ja poliitikot tällä hetkellä vastakkain.

– Siinäkin on varmasti montaa asiantuntijaa ja niitä asiantuntijamielipiteitäkin voi tulla suunnasta ja sitten vastakkaisesta suunnasta, hän sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE