Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Niissä maissa, joissa terveydenhoito on markkinaehtoista, on se käyttäjälleen ja yhteiskunnalle kalliimpaa ja monet kansalaisryhmät poissulkevaa

Kolumnit

Riitta Myller

SDP:n kansanedustaja

Teleoperaattoreilta tulee yhteydenottoja, tarjouksia ja viestejä ovista ja ikkunoista. Entisiä tarjouksia parannellaan ja uusia täkyjä viritellään.

Riitta Myller

Nyt kun sosiaali- ja terveydenhuoltoa ollaan ajamassa kilpailuun, saanko tulevaisuudessa eri sote-yhtymiltä samantyyppisiä houkutteluviestejä? Todennäköisesti. Jo nyt yksityislääkärit tätä menetelmää käyttävät. Tiedänkö, ovatko tarjoukset hyödyllisiä saatikka tarpeellisia?

Hallituksen yritys viedä väkipakolla eduskunnasta läpi omaa lehmänkaupan tuloksena syntynyttä maakuntahallintoa ja sen sisälle viriteltyä markkina-sotea on ollut tuskaista seurata.

Suomalainen terveydenhuolto on tällä hetkellä rankattu yhdeksi maailman kustannustehokkaimmista. Sen sijaan niissä maissa, joissa terveydenhoito on markkinaehtoista, on se käyttäjälleen ja yhteiskunnalle kalliimpaa ja monet kansalaisryhmät poissulkevaa. Kilpailuun liittyvä mainonta ja asiakkaiden houkuttelu maksavat ja lopulta ne maksaa asiakas tavalla tai toisella, joko suorina käyttäjämaksuina, heikentyneenä palveluna tai kasvavina veroina.

Hallituksen yritys viedä väkipakolla eduskunnasta läpi omaa lehmänkaupan tuloksena syntynyttä maakuntahallintoa ja sen sisälle viriteltyä markkina-sotea on ollut tuskaista seurata. Tarvitsemme leveämmät hartiat sosiaali- ja terveyspalveluille, se on kaikille selvää, mutta sitä varten ei tarvita enempää monialaista maakuntahallintoa kuin soten valinnanvapauttakaan. Tarvitaan lisää voimavaroja perusterveydenhuoltoon ja sieltä toimivat hoitoketjut erikoissairaanhoitoon ja sosiaalipalveluihin tavoitteena terveyserojen kaventaminen eli tarpeellisen hoidon ja hoivan tarjoaminen kestävillä kustannuksilla kaikille sitä tarvitseville.

EU-notifikaatio on ollut päivän sana perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. On ollut hupaisaa, miten hallitus yrittää käyttää EU-vastaisuutta politiikkansa edistämiseen. Suomi saa päättää itse oman sosiaali- ja terveysmallinsa ja emme kysele lupaa EU:sta sanoi ministeri Annika Saarikko eduskunnan kyselytunnilla ja pääministeri säesti.

Toki näin on. Mutta kun sote tuotetaan julkisella rahoituksella ja pyritään siihen, että julkinen ja yksityinen sote toimisivat samalta viivalta, on välttämätöntä varmistaa, että kilpailulainsäädännön mukaiset valtionapu säädökset eivät vuoda. EU-säädöksillä halutaan varmistaa reilut kilpailuolosuhteet ja estää korruptiota. Jos valinnanvapaus jätetään sote-paletista pois, ei EU kierrostakaan tarvita.

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE