Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

5.10.2018 10:07 ・ Päivitetty: 5.10.2018 10:07

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin – toinen voittajista on äärijärjestö Isisin entinen vanki

Nobelin rauhanpalkinnon saavat kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja irakilainen ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad taistelusta seksuaalisen väkivallan käyttöä vastaan konflikteissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Irakin jesidivähemmistöön kuuluva Murad oli äärijärjestö Isisin vankina ja joutui useita kertoja raiskatuksi. Vapauduttuaan hän ryhtyi edistämään ihmisoikeuksia ja on muun muassa toiminut ihmiskauppaa vastaan.

Mukwege on hoitanut sairaalassaan Kongon demokraattisessa tasavallassa tuhansia joukkoraiskausten uhriksi joutuneita naisia ja noussut alansa johtavaksi asiantuntijaksi maailmassa.

Ehdolla rauhanpalkinnon saajaksi oli tänä vuonna yhteensä 331 henkilöä tai järjestöä. Viime vuonna rauhanpalkinnon sai ydinaseiden kieltämiseen tähtäävä Ican-kampanja. Presidentti Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon rauhanvälitystyöstään vuonna 2008.

Rauhanpalkinnot ovat usein herättäneet myös poliittisia kiistoja. Tuorein puheenaihe on ollut Myanmarin (Burman) Aung San Suu Kyi, joka sai palkinnon vuonna 1991 maansa sotilashallintoa sitkeästi vastustavana oppositiopoliitikkona. Häntä on arvostelu siitä, ettei hän ole valtaan päästyään selkeästi tuominnut rohingya-muslimien vainoa kotimaassaan.

Kerran myönnettyä rauhanpalkintoa ei kuitenkaan voida perua.
Palkinnon saajan valitsee Norjan parlamentin eli suurkäräjien nimittämä viisihenkinen komitea. Palkinto on arvoltaan yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua (noin 861 000 euroa). Se luovutetaan saajalleen juhlallisesti Oslossa 10. joulukuuta.

Muut Nobel-palkinnot jaetaan samana päivää Tukholmassa. Tänä vuonna poikkeuksen tekee kirjallisuuspalkinto, jota ei jaeta ollenkaan Ruotsin akatemiaa ravistelleen hyväksikäyttöskandaalin takia.

Lisää aiheesta

STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU