Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt alkoi lakkolakien runnominen? – valiokunta paraikaa koolla: “Keskisormen nosto”

Johannes Ijäs
Kuvassa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.).

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa puidaan jälleen tänään työrauhalainsäädäntöä. Kyse on rajoituksista niin poliittisiin kuin tukilakkoihin.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Valiokunnan kokous alkoi kello 11.

Hallituspuolueet päättänevät tänään lopettaa asiantuntijakuulemiset, mitä tulkitaan opposition puolella siten, että hallitus haluaa nopeuttaa lakkolakien voimaantuloa. Asia on menossa valiokunnassa äänestykseen.

Demokraatin tietojen mukaan valiokunta on myös tänään äänestyksen jälkeen siirtänyt huhtikuun alun työmatkaa Kanadaan. Tämäkin tulkittaneen ainakin opposition puolella niin, että lakkolakien käsittelyä halutaan nopeuttaa.

Demokraatti on aiemmin kertonut tietonaan, että aikaistamisesta on herännyt keskustelua kokoomuksen eduskuntaryhmässä parhaillaan käynnissä olevien vientiteollisuuden poliittisten lakkojen vuoksi.

Hallituksen työrauhalainsäädäntöä koskevat lakimuutokset halutaan voimaan jo toukokuun alussa eli käytännössä vappuna, kertoi jo aiemmin Maaseudun Tulevaisuus omiin lähteisiinsä nojaten. Alkuperäisen aikataulun mukaan lakiesitykset tulisivat voimaan 1. heinäkuuta.

TYÖELÄMÄ- JA TASA-ARVOVALIOKUNNAN puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) sanoi tänään aamupäivällä valiokunnan ovella Demokraatille, että ei lähde ennakoimaan, mitä valiokunta päättää asiantuntijakuulemisista.

– Me olemme asiantuntijasuunnitelmasta päättäneet ja tänään tulevat päätökseen suunnitelman mukaiset kuulemiset, hän toteaa.

Esityslistan mukaisesti on määrä päättää joko kuulemisten jatkamisesta tai päättämisestä.

– Katsotaan, minkälainen keskustelu käydään, mutta tämä on siis esityslistalla tänään, että meillä ei ole tämän jälkeen sovittuja kuulemisia, Sirén toteaa.

– Minun tietooni ei ole tullut tarpeita lisäkuulemisista.

Sirénin mukaan asiantuntijakuulemisten lakkaaminen ei tarkoita sitä, että työrauhalainsäädäntö yritettäisiin saada voimaan 1. toukokuuta alkaen.

– Käsittelyn eteneminen ihan normaalilla prosessilla ja voimaantulokysymys, josta keskustelua on käyty lähinnä julkisuudessa, ovat kaksi erillistä asiaa.

HALLITUKSEN esityksessä lukee, että lait tulisivat voimaan heinäkuun alusta. Eduskunta voi kuitenkin tehdä esitykseen muutoksia valiokunnan mietinnön kautta.

Sirénin mukaan sellaisia ennakkotietoja ei ole, että aikatauluun olisi tulossa tänään muutosesityksiä.

Tuleeko sellainen joskus?

– En nyt pysty ennakoimaan. Sanon vain sen, että me käsittelemme tätä ihan normaalilla lainsäädäntöprosessilla.

PERUSSUOMALAISTEN työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan valiokuntavastaava Jorma Piisinen sanoo, että lausuntoja on valiokunnalla jo valtavasti.

Piisinen vaikuttaa olevan melko samoilla linjoilla kuin Sirén.

– Minä en tiedä, miksi se enää siitä muuttuisi, jos niitä kuullaan lisää. Siellä on kyllä puolesta ja vastaan lausuntoja.

Onko tässä kyse siitä, että runnotaan tätä esitystä läpi niin, että se olisi jo vappuna voimassa?

– Siitä minä en ole kuullut kyllä mitään. Siitä varmaan kannattaa kysyä puheenjohtajalta, että ei meillä semmoista puhetta ole ollut, Piisinen sanoo.

Hän ei osaa ottaa kantaa siihen, voisiko työrauhalainsäädäntö tulla voimaan jo vappuna.

– Nämä ottavat oman aikansa nämä käsittelyt ja tietysti tämä on semmoinen asia, missä täytyy perehtyä asioihin kunnolla.

VALIOKUNNAN varapuheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) näkee, että asiantuntijakuulemisia pitäisi jatkaa.

– Olisimme vielä lisäpyyntöjä tekemässä ja haluamme jatkaa tämän sisällön käsittelyä. Kokonaisuus on niin merkittävä, yksi työelämän perusteita, millä asioita hoidetaan, kun on tilanteita päällä. Haluamme nyt perusteellisesti käydä nämä läpi, Lyly kommentoi valiokunnan ovella.

Kertooko halu lopettaa kuulemiset siitä, että hallitus haluaa rynniä tätä eteenpäin?

– Kyllä se kertoo. Eihän tässä kiirettä ole. Meillä on hyvin aikaa käsitellä tätä ja 1. heinäkuuta on hallituksen esityksen voimaantulo. Näyttää siltä, että sitä halutaan nyt väkisin aikaistaa.

Jos laki tulisi voimaan vappuna, Lyly sanoo suoraan, että ay-liikkeen suuntaan se olisi “keskisormen nosto”.

Uskotko, että (voimaantulo)päivämäärästäkin vielä äänestetään?

– En tiedä. Luulen, että päivämäärä ei nouse esiin ainakaan tänään.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ehtii sanoa valiokunnan ovella vain, että asia on pahasti kesken ja kuulemisia on tarpeen jatkaa.

Keskustan valiokuntajäsen Tuomas Kettunen sanoo, että hän kokisi omituisena, jos työväen juhlapäivänä astuisi näin iso lainsäädäntö voimaan.

– Minun mielestäni se 1. heinäkuuta, joka on asetettu, on tavoite, mutta jos sitä pitää aikaistaa, eduskunnassa pitää käydä asiallinen keskustelu asiantuntijalausuntojen pohjalta.

Kettunenkin näkee, että asiantuntijakuulemisia voidaan vielä jatkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE