Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Nyt kyllä meni väärin” – tunnettu oikeustieteilijä tyrmää käräjäoikeuden tuomion Twitterissä

Professori Juha Lavapuro.

Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo on saanut sakkotuomion oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan nostamasta kunnianloukkaussyytteestä. Oulun käräjäoikeus on tuominnut Vehkoon 15 päivän päiväsakkoon.

Demokraatti

Demokraatti

Lue lisää: Johanna Vehkoolle sakot Junes Lokan kunnian loukkaamisesta

Tunnettu valtiosääntöasiantuntija, professori Juha Lavapuro on yllättäen lausunut mielipiteensä tuomiosta tuoreeltaan Twitterissä. Lavapuron näkemys on varsin tiukka.

– Nyt kyllä meni väärin. Sananvapauteen sisältyy oikeus loukkaaviin ja shokeeraaviin ilmaisuihin ja nyt vielä kysymys poliittisesta keskustelusta, jossa loukatun toiminta lähinnä sananvapauden väärinkäyttöä, Lavapuro kommentoi tilillään ja jakaa Ylen uutista, jossa kerrotaan toimittajan saamasta tuomiosta.

Argumentointinsa tueksi Lavapuro laittaa jakoon myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätöksen vuodelta 1997. Erään poliittisen aikakauslehden toimittaja oli kutsunut silloista, nyttemmin edesmennyttä Itävallan vapauspuolueen puheenjohtajaa Jörg Haideria idiootiksi. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi toimittajan Itävallassa saaman tuomion rikkovan poliittista mielipiteenilmaisun vapautta.

Englanninkieliseen EIT:n päätökseen voit tutustua tästä linkistä.

Lavapuron tviitistä on syntynyt pitkähkö keskusteluketju Twitterissä.

– Lokka kuitenkin poliittinen toimija ja JV:n viestit reaktioita hänen harjoittamaan häirintään. Se että viestit olivat alun perin tarkoitettu suljetulle piirille tekee tuomiosta kyllä vieläkin kummallisemman, Lavapuro muun muassa sanoo ketjussa.

JV tarkoittaa Johanna Vehkoota.

Lue lisää: Johanna Vehkoo aikoo valittaa hovioikeuteen saamastaan kunnianloukkaustuomiosta

Lavapuron käynnistämään keskusteluun osallistuu myös toinen valtiosääntöasiantuntija, professori Martin Scheinin.

Hän kirjoittaa käyneensä kirjassa Sananvapaus 250 vuotta kävin läpi Suomea koskevat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sananvapaustuomioita.

– Kävi ilmi, että kirja ‘Pääministerin morsian’ oli käännekohta: EIT:n mukaan (2014) ei sananvapauden loukkausta, kun tuomittiin “vain” sakkorangaistus, Scheinin kirjoittaa.

– Vuodesta 2014 EIT siis tuntuu pitävän suomalaista sakkorangaistusta ikään kuin ei-rikosoikeudellisena sanktiona kunnianloukkausasioissa. Tämä on minusta varsin ongelmallinen linjaus, Scheinin katsoo.

Kirja Pääministerin morsian (Etukeno) on Susan Kurosen kirjoittama ja se käsittelee hänen seurustelusuhdettaan entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) kanssa.

Avaamalla alla olevan Lavapuron tviitin näkee koko keskusteluketjun:

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE