Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt on revanssin paikka – Antti Rinne: ”Jos SDP on hallituksessa, ohjelman on oltava sellainen, että itseään pystyy katsomaan peilistä”

SDP on ollut suurin eduskuntapuolue edellisen kerran vuoden 1999 vaaleissa, jolloin Paavo Lipposen toinen hallitus aloitti työnsä. Kaikki Lipposen jälkeiset hallitukset on koottu Suomessa keskustan tai kokoomuksen johdolla.

Simo Alastalo

Demokraatti

Nyt huhtikuussa eduskuntavaalien alla pääministeriä haetaan jälleen poliittisesta vasemmistosta.

– Yksi syy siihen, että hakeuduin SDP:n puheenjohtajan tehtävään oli se, että halusin muuttaa politiikan sisältöä, puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Demokraatin erikoishaastattelussa.

Rinne iloitsee SDP:n tarjoamasta vaihtoehdosta. Uusi poliittinen sisältö perustuu ohjelmatyöhön, jonka ankkurina on YK:n 2030-luvulle ulottuva kestävän kehityksen agenda.

– Haluamme korjata eriarvoisuuskehitystä ja vahvistaa kestävyyttä tulevaisuutta ajatellen.

Väline, jolla tähän päästään on talous. Rinne puhuu rohkeudesta ja vertaa edessä olevia haasteita 1970-luvun peruskoulu-uudistukseen.

– Nykyrahassa ja nykyiseen bruttokansantuotteeseen verrattuna peruskoulu oli miljardi-investointi. Tarvitsemme nyt koulutukseen ja tieteen tekemiseen samanlaisen kunnianpalautuksen. Se tarkoittaa satsauksia.

Lisää aiheesta

Myös vastustus on tuttua peruskoulu-uudistuksen ajoilta. Porvaripuoli on Rinteen mukaan sanonut ei oppivelvollisuuden pidentämiselle ja perhevapaauudistukselle.

– Jos ihmiset antavat meille luottamuksen, me viemme näitä eteenpäin, hän lupaa.

Ne asiat, joista ihmisille puhuttiin ennen vaaleja, lähtevät toteutumaan.

Sipilän hallituksen kausi jää historiaan myönteisestä työllisyyskehityksestä. Rinteen mukaan uudet työpaikat ovat pitkälti kansainvälisten suhdanteiden ja Euroopan keskuspankin rahapolitiikan ansiota. Työllisyyteen keskittyminen myös hämää.

– Kun vähän tarkemmin raaputtaa, eläkeläisten, työttömien, lapsiperheiden ja opiskelijoiden toimeentulo on heikentynyt oleellisesti. Eriarvoisuus on lisääntynyt työssä olevien ja työelämän ulkopuolella olevien välillä.

Talouspolitiikan linjan pitää Rinteen mukaan muuttua. Finassitalouden tasapaino on edelleen tavoitteena, mutta toisin kuin Sipilän hallitus SDP ei Rinteen mukaan perustele sillä ihmisten arkea vahingoittavaa politiikkaa.

SDP aikoo Rinteen mukaan pitää kiinni vaalilupauksistaan myös hallitusneuvotteluissa. Lupauksia eläkeläisille ja opiskelijoille ei ole tehty leikkimielellä. Uudistuksia on luvattu myös perhevapaajärjestelmään ja koulutukseen.

– Lähdemme siitä, että jos SDP on hallituksessa, ohjelman on oltava sellainen, että itseään pystyy katsomaan peilistä. Ne asiat, joista ihmisille puhuttiin ennen vaaleja, lähtevät toteutumaan, Rinne vakuuttaa.

Edessä on jälleen sote-uudistus, jonka SDP haluaa tehdä parlamentaariselta pohjalta valmiiksi vaalikauden puoliväliin mennessä. Sipilän hallituksen kaatuneet unelmat, jättimäinen maakuntahanke ja kokoomuksen markkinamalli, eivät ole mukana.

Myös suomalainen monimutkaiseksi kehittynyt sosiaaliturva kaipaa kipeästi remonttia.

– Kukaan ei varmaan usko, että sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen tapahtuu yhden vaalikauden aikana, mutta kyllä se pitää selkeästi saada liikkeelle tulevalla kaudella. Meidän täytyy tehdä toisen asteen koulutus maksuttomaksi ja jollakin aikavälillä varhaiskasvatus maksuttomaksi kaikille.

Samaan aikaan huolena on Suomea uhkaava kestävyysvaje ja veropohjan kannalta tärkeä työllisyysaste. Työikäisten suhde muuhun väestöön pienenee huolestuttavaa tahtia.

– Työllisyyspolitiikan pitää olla sellaista, että kaikki kynnelle kykenevät saadaan työelämään mukaan. 75 prosentin työllisyysaste on ihan relevantti ensi vaalikaudella, mutta aika nopeasti pitää päästä yli 80 prosentin, että hyvinvointivaltion palvelut pystytään rahoittamaan.

Kokoomus ja muu porvaripuoli ajaa mallia, jossa ihmiset yritetään pakottaa turvaa leikkaamalla töihin. Riippumatta siitä onko työpaikkoja tarjolla vai ei.

Jokainen prosenttiyksikkö lisää työllisyysasteeseen on kovan työn takana. Kokoomuksen ratkaisu työllisyysasteen nousuun on Rinteen mukaan halpatyövoima ja yleissitovien työehtosopimusten purkaminen.

– Meidän näkökulmastamme yleissitovuus antaa ihmisille turvaa ja luottamusta siihen, että elämä on suurinpiirtein säällistä. Haluamme reiluja pelisääntöjä työelämään, kokoomus haluaa työnantajan sanelua.

SDP haluaakin aktiivista työvoimapolitiikkaa ilman toimeentuloleikkauksia.

– Kannustetaan ihmisiä ja autetaan heitä palveluiden kautta töihin. Kokoomus ja muu porvaripuoli ajaa mallia, jossa ihmiset yritetään pakottaa turvaa leikkaamalla töihin. Riippumatta siitä onko työpaikkoja tarjolla vai ei.

Sipilän hallituksen oikeistohenkinen talous- ja työllisyyspolitiikka ei ole syntynyt tyhjiössä. Tiukka talouskuri on ollut valtavirtaa kuluneen vuosikymmenen ajan koko EU:ssa. Rinteen mukaan Yhdysvaltain asuntoluottokriisistä alkaneesta kymmenen vuoden taantumasta on otettava Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella opiksi.

– Legitimiteetti eurooppalaiselle yhteistyölle tulee siitä, että asiat ovat ihmisillä paremmin.

Rinne muistuttaa unionin syntyneen paitsi turvaamaan rauhaa myös parantamaan eurooppalaisten hyvinvointia.

– Rauha on saatu suurin piirtein pidettyä, mutta tällä hetkellä on sellaista väreilyä, että eurooppalaiset arvot ovat uhattuna. Talouskuripolitiikka on synnyttänyt kansalaisissa herkkyyttä populismille, joka hämää ihmisiä valheellisilla lupauksilla.

Populistipuolueet tulevat Rinteen mukaan todennäköisesti menestymään kevään EU-vaaleissa. Taustalla on oikeistopopulistien hyvät vaalitulokset monissa jäsenvaltioissa. Hän pitää Unkarin, Puolan ja Romanian tilannetta kiusallisena koko Euroopan kannalta.

– Oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa halvennetaan, vaikka samaan aikaan globaalit ongelmat ovat sitä luokkaa, että jonkun pitäisi ottaa johtajuutta. Eurooppalaisilla olisi hyvä historiallinen perinne ja arvopohja lähteä sitä johtajuutta ottamaan. Tällä hetkellä näyttää, että emme kykene siihen. Sen eteen pitää tehdä paljon töitä.

Hallitus syntyy loppujen lopuksi kohtalaisen nopealla aikataululla. Toivon, että olen tässä oikeassa.

Presidentti Donald Trumpin Yhdysvallat on Rinteen mukaan iso haaste kansainväliselle järjestykselle ja vapaakaupalle.

– Tässä saattaa olla pitkä jakso edessä, jossa hyvinvoinnin perustekijät ovat riskialttiina sen takia, että sääntöperusteinen, yhteisesti hallittu maailma on vaarassa.

Tulevaisuuden huoliin kuuluu myös ilmastomuutos, johon valtaosa poliitikoista heräsi viimeistään syksyllä julkaistun ilmastopaneelin raportin myötä. SDP:n nykyinen ilmastopoliittinen ohjelma oli YK:n tavoitteiden vuoksi pitkällä jo ennen raporttia.

Rinne pitää tutkijoiden huolta vähätteleviä puheenvuoroja vastuuttomina. Jo parin asteen muutos maapallon keskilämpötilassa aiheuttaa tutkimusten mukaan lajien massahäviämistä.

– En voi ymmärtää sellaisia poliitikkoja tai mediaa, joka puhuu ilmastopaniikista. Kannattaa muistaa, että jos saisimme tänään pysäytettyä hiilidioksidipäästöt kokonaan, niin lämpeneminen jatkuisi vielä 50 vuotta. Yhtälö on todella vaikeasti hallittava. Sen takia 1,5 asteen tavoitteen eteen on tehtävä konkreettisia ja nopeita toimenpiteitä.

– Kun katselen nuorten ihmisten pelkoja, lasten ja nuorten, ilmastonmuutos on keskeinen turvattomuuden tunnetta aiheuttava asia. Poliittisten päätöksentekijöiden pitää pystyä vastaamaan tähän. Ihmisten elämä ja tulevaisuus vaarantuvat, jos muutosta ei saada aikaiseksi.

Rinteen toivomus mahdollisia hallitusneuvotteluja ajatellen on SDP:n ykköstila useamman prosenttiyksikön erolla seuraavaan. Selkeä tulos antaisi selkänojaa viedä keskustelua SDP:n tavoitteiden suuntaan. Monet ovat ennakoineet jo ennen vaaleja vaikeita hallitusneuvotteluita. Rinne on varovasti eri linjoilla.

– Voi olla, että on vaikeaa, mutta en näe tällä hetkellä mitenkään mahdottomana, etteikö yhteisymmärrystä voisi löytyä. Hallitus syntyy loppujen lopuksi kohtalaisen nopealla aikataululla. Toivon, että olen tässä oikeassa.

Antti Rinne joutui viime syksynä sairauslomalle juuri kun puolueet käynnistivät vaalikampanjointaan. Sairastumista edelsi kiireinen syksy. Sipilän hallituksen loppusuora venytti Rinteen päivät yli kymmenen tunnin mittaisiksi. Tavallisimmin Rinne lähti töihin kotoaan Mäntsälästä aamuseitsemältä ja palasi Helsingistä kymmeneltä illalla. Päivät kuluivat eduskunnassa ja kentällä eri puolilla vaaleihin valmistautuvaa Suomea. Joka viikolle ei mahtunut edes yhtä Rinteen itselleen lupaamaa vapaapäivää.

Joululomalla tapahtuneen sairastumisen ja sitä seuranneen kuntoutuksen jälkeen Rinne palasi lääkäreiden terveeksi toteamana takaisin eduskuntaan.

Sairausloman jälkeen Rinne on kokenut olonsa hyväksi. Voimia on vaaliurakasta huolimatta riittänyt, vaikka työajat eivät ole syksystä helpottaneet.

– Ei minulla ole ollut mitään ongelmia jaksaa. Veri vetää nyt tähän työhön niin kovaa. Halu SDP:n vaalivoittoon on tosi vahva. Sen eteen tehdään töitä, mutta ei terveyden kustannuksella.

Vapaapäivinä Rinne lukee ja ulkoilee. Kesällä kiinnostuksen kohteena on 42-jalkainen, vajaat neljäkymmentä vuotta vanha purjevene, jolla pääsee merelle.

– Jos on vähän pidempi loma, olemme veneellä. Merellä saa olla oma itsensä ja rentoutua täysin.

Rinteen työt muuttuivat jo 2000-luvun alussa niin kiireisiksi, että yksityiselämän sosiaaliset suhteet vähenivät. Hän arvioi tapaavansa nykyisissä tehtävissään noin 250 ihmistä viikossa. Keskusteluja on kymmeniä.

Jos lapsia ja omia vanhempia ei lasketa, Rinteillä on edellisen kerran käynyt vieraita uutena vuotena kaksi vuotta sitten.

– Työn intensiivisyys johtaa siihen, että vapaalla on hirveän vähän intoa enää seurustella ihmisten kanssa. Vain läheisimmät ystävyyssuhteet säilyvät. Tykkään työstäni hirveästi, mutta se johtaa siihen, että vapaalla mielelläni luen ja kuuntelen musiikkia ja olen yksin.

Sairastumiseen keskeytynyt Espanjan loma oli Rinteelle muistutus elämän hauraudesta.

– Sairastumisessa oli huonoa tuuria ja hyvää tuuria, että olen hengissä. Kyllähän tämä sen selkeytti, että koskaan ei tuntia aikai­semmin tiedä mitä tapahtuu elämässä. Se osoitti elämän haavoittuvuuden. Sen, että kukaan meistä ei ole korvaamaton.

Hyvinvointivaltiota koko elämänsä kannattaneesta Rinteestä tuli sairastumisen ja Suomessa saadun laadukkaan hoidon myötä pohjoismaisen mallin vieläkin innokkaampi kannattaja.

– Olin aikaisemminkin iso fani, mutta nyt olen jättifani.

– Se mitä minulle Suomessa hoidon aikana tehtiin, kun olin täysin avuton ja vain ranteet liikkuivat, osoittaa, että meidän pitää huolehtia siitä, ettei kenenkään tarvitse pelätä sairastumista, vanhenemista tai työttömyyttä. Suomalaiseen yhteiskuntaan pitää rakentaa luottamusta, joka perustuu ihmisten elämää turvaavien hyvinvointipalvelujen rahoittamiseen yhdessä, Rinne sanoo.

Lue lisää: Demokraatti 9/19: Vaaliextra!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE