Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Nyt purraan ruokkivaa kättä – Pohjois-Korean valtionmedia kiukkuaa Kiinalle

Pohjois-Korean levittämä, päiväämätön kuva sen tykistöstä toiminnassa.

 

Pohjois-Korean valtionmedia on ottanut hampaisiinsa maan pitkäaikaisen liittolaisen ja tukijan Kiinan. Valtion uutistoimisto KCNA julkaisi kommenttitekstin, jonka mukaan Kiinan tulisi olla “kiitollinen Pohjois-Korean suojelusta”. Tekstissä myös todettiin, että jos Kiina “koettelee Pohjois-Korean kärsivällisyyttä”, voi sillä olla vakavia seurauksia.

Paitsi diplomaattinen tukija, Kiina on Pohjois-Korean suurin kauppakumppani ja avustusten lähettäjä. Viime aikoina Kiina on kuitenkin osoittanut turhautumista Pohjois-Korean asetesteihin ja maiden välit ovat viilenneet. Tämän on arveltu olevan syynä Pohjois-Korean kitkerään kritiikkiin naapuriaan kohtaan.

Eilen julkaistussa tekstissä todetaan, ettei Pohjois-Korea aio kerjätä Kiinan ystävyyttä kallisarvoisen ydinohjelmansa kustannuksella.

Kiinankin hermo kiristynyt naapurin asetesteihin

Kiinaa hiertää Pohjois-Korean ydinohjelma, jonka Kiina katsoo kylvävän epävakautta alueelle. Kansainvälinen yhteisö ja varsinkin Yhdysvallat on vaatinut Pohjois-Koreaa lakkauttamaan ydinohjelmansa, jolla maa pyrkii kehittämään ydinkärkiä kuljettavia pitkänmatkan ohjuksia.

Kiinan hallinto on toistuvasti kehottanut kaikkia osapuolia, niin Yhdysvaltoja kuin Pohjois-Koreaa, välttämään jännitteiden lisäämistä. Kiinan valtionmedia on vaatinut kovempia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan, jos maa toteuttaisi uhkauksensa uusista ydintesteistä.

Lisää aiheesta

Helmikuussa Kiina ilmoitti lopettavansa loppuvuoden ajaksi hiilen tuomisen Pohjois-Koreasta. Hiilikauppa on tärkeä tulonlähde Pohjois-Korealle.

Kiinan ja Pohjois-Korean suhteissa on näkynyt viitteitä viilenemisestä jo muutamia vuosia. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un ei vieläkään ole vieraillut Pekingissä, vaikka on johtanut maataan jo yli viisi vuotta.

Samaan aikaan Yhdysvallat ja muut ulkovallat, muun muassa Australia, ovat vaatineet Kiinaa painostamaan Pohjois-Koreaa aiempaa painokkaammin luopumaan asetesteistään ja ydinohjelmasta.
Kiina ei ole ollut innokas astumaan naapurinsa pääpainostajan rooliin. Kiinan ulkoministeri Wang Yi lausui hiljattain, ettei ratkaisu Pohjois-Korean ydinohjelmaan ole Kiinan käsissä.

STT-AFP, Soul

Juttua päivitetty uusin tiedoin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE