Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Nyt se varmistui: Mikkeli saa Naton uuden alaesikunnan

LEHTIKUVA / OSKARI MÄKISARKA
Puolustusvoimien oma maavoimaesikunta on vuodesta 2008 alkaen ollut Mikkelissä.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok) mukaan Suomi tarjoaa Naton uuden maavoimaesikunnan sijoituspaikaksi Mikkeliä.

Demokraatti

Demokraatti

Häkkänen kertoi odotetusta valinnasta perjantaina tiedotustilaisuudessaan. Paikka ei ole yllätys. Naton pohjoisten maavoimien johtoportaan eli MCLCC-alaesikunnan päätymistä Mikkeliin on ennustettu mediassakin jo keväästä lähtien.

MCLCC-lyhenne tarkoittaa Naton terminologiassa Multi Corps Land Component Commandia.

Mikkelissä on jo entuudestaan Puolustusvoimien oma Maavoimien esikunta, ja tämä oli Häkkäsen mukaan tärkein sijoitusperuste.

– Tällä saamme joukoille mahdollisimman hyvän synergian, Häkkänen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Mikkelissä on hänen mukaansa myös valmiita tiloja, jotka mahdollistavat esikunnan nopean perustamisen sinne.

SUOMEN maavoimien komentajasta, kenraaliluutnantti Pasi Välimäestä tulee uuden Nato-alaesikunnan komentaja. Suomi saa esikunnasta niin sanotun johtovaltion roolin.

Nato-alaesikunta on rauhan ajan oloissa varsin pieni yksikkö. Siinä lienee aluksi vain muutamia kymmeniä työntekijöitä. He tulevat Häkkäsen mukaan eri Nato-maista.

Tarvittaessa Nato pystyy siirtämään sinne paljon enemmän henkilökuntaa.

Esikunnan yhtenä tehtävänä on rauhan aikana muun muassa suunnitella ja koordinoida Naton maajoukkojen harjoitustoimintaa ja puolustusta Suomessa. Sotatilanteessa se johtaa tarvittaessa Naton koko pohjoisen alueen maasotatoimia.

VIRALLISEN päätöksen alaesikunnan sijoittamisesta ja puolustusliiton komentorakenteen uudistamisesta tekee ensi kevättalvella Naton puolustusministerikokous.

Kokonaiskuvaa eli Suomen ja Skandinavian maiden ilma-, maa- ja meripuolustusta Nato johtaa Yhdysvalloista Norfolkin yhteisoperaatiokeskuksesta. Mikkelin MCLCC-esikunta toimisi sen alaisuudessa.

Esikunnan toimintakulut ovat vuodessa noin 8,5 miljoonaa euroa, ja puolustusministeriö uskoo saavansa osan niistä takaisin Natolta.

Pohjois-Suomeen tulevien Naton muiden alajohtoportaiden ja mahdollisten joukkojen suunnittelu on Häkkäsen mukaan yhä kesken.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE