Politiikka
11.12.2019 15:07 ・ Päivitetty: 11.12.2019 15:07
Nyt se viimein nähtiin, PS ja kokoomus kimpassa – näin Kai Mykkänen perustelee
Oppositio on jättänyt tänään hallitukselle yhteisen välikysymyksen Syyriassa sijaitsevan al-Holin kotiuttamistoimista sekä maan hallituksen päätöksenteosta ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta asiassa.
Välikysymys on myös siinä mielessä kiinnostava, että kokoomus lähti muun opposition kanssa mukaan perussuomalaisten alulle panemaan välikysymykseen.
Tällä vaalikaudella kokoomus ja perussuomalaiset eivät ole aiemmin yhteistä välikysymystä tehneet.
– Me halusimme aika tarkkaan katsoa tätä sekä eilen että tänään niin ryhmäkokouksessa kuin muutoin analysoiden. Kyllä tämä tilanne on nyt kehittynyt siihen pisteeseen vielä viime päivien aikanakin, että tässä on jatkunut ristiriitaiset lausunnot (pääministeri) Marinin (sd.), (valtiovarainministeri) Kulmunin (kesk.) ja ulkoministeri Haaviston (vihr.) välillä, Mykkänen vastaa Demokraatille kysymykseen, kuinka helppoa puolueelle lopulta oli lähteä yhteiseen välikysymykseen perussuomalaisten kanssa
– Vääjäämättä vain ollaan siinä tilanteessa, että Haavisto on kertonut tapahtumista vaihtelevasti eri viikoilla. Sitten tämä on nyt niin iso kysymys, että saattaa olla vielä ennen joulua toteutumassa operaatioita. Tultiin siihen tulokseen, että kyllä tämä välikysymys on oikein tehdä. Sitten kun perussuomalaisten kanssa päästiin yhteisymmärrykseen tekstistä, emme nähneet estettä tehdä yhteistä välikysymystä nimenomaan kysymyksenä hallitukselle, että mitä tässä oikein nyt on tapahtunut ja miten jatkossa saataisiin selvyys.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäkokous päätti lähteä välikysymykseen yksimielisesti ilman äänestyksiä tai koeäänestyksiä.
Kokoomuksen mielestä al-Holin leirillä olevia aikuisia naisia ei ole perustetta auttaa tai hakea pois.
– On myös kysymys, että ei tässä ja tulevissa tapauksissa ei Suomella ole ollut sellaista traditiota, että meillä autetaan, haetaan kansalaisia, jotka ovat itse hankkiutuneet konfliktin osapuoliksi. Konsulipalvelulaki ei sinänsä suoraan tähän sovellu. Sen toimintaperiaatteita voidaan tietysti päättää soveltaa, mutta se on sitten poliittinen päätös, jos hallitus niin päättää tehdä.
– Suomen kansalaisella, joka tulee Suomen edustustoon, tässä tapauksessa esimerkiksi Ankaraan Turkissa, kirjoitetaan matkustusasiakirjat ja hän voi omalla toiminnallaan omatoimisesti palata. Siihenhän ei ole perustuslain mukaan estettä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.