Politiikka
12.9.2018 11:33 ・ Päivitetty: 12.9.2018 11:33
Nyt tulivat teollisuudesta konkreettiset toimet: ”Hallitus vaarantaa vakauden miellyttääkseen muutamaa kuumakalle-yrittäjää”
SAK:lainen Teollisuusliitto ja STTK:lainen Ammattiliitto Pro pysäyttävät ylityöt teollisuudessa työskentelevien jäsentensä työpaikoilla. Ylityökielto alkaa maanantaina 17. syyskuuta kello 0.00. Se on voimassa toistaiseksi.
Teollisuusliiton liittohallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta vastaan.
Liitto lupasi tuolloin harkita painostustoimista luopumista vielä uudelleen, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle. Näin ei ole tapahtunut, joten Teollisuusliitto päätti aloittaa painostustoimien ensimmäisen osan.
– Hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätasa-arvoa lisäävä hanke. Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto muistuttaa.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen muistuttaa, että Pro on yksi Suomen johtavista ammattiliitoista. Siksi teollisuudessa työskentelevien toimihenkilöiden ylityökielto alkaa samoin maanantaina 17. syyskuuta.
– Meidän täytyy olla muiden liittojen kanssa mukana yhteisessä rintamassa ja yhteisillä askelmerkeillä, kun pyrimme vaikuttamaan työntekijöiden aseman ylläpitämiseen, turvaamiseen ja kehittämiseen. Sen takia olemme mukana ylityökiellossa, hän perustelee.
”Kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta.”
Lisää aiheesta
Toteutuessaan lakiesitys vaikuttaisi noin 30 000 prolaisen työehtoihin.
– Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan, Malinen linjaa.
Hän huomauttaa, että esimerkiksi vaikutuksia työttömyysturvan karensseihin ei ole huomioitu hallituksen lakiesitystä koskevassa muistiossa millään tavalla. Nykylainsäädännön mukaan työntekijälle tulee työttömyyskorvauksen osalta 90 päivän karenssi silloin, kun työntekijä on irtisanottu työntekijästä johtuvasta syystä.
– On naiivia uskoa siihen, että mikäli tämä lakiesitys menee tässä muodossa läpi, se jäisi koskemaan ainoastaan pieniä työpaikkoja. Se on ensimmäinen askel vakavaan työehtojen heikentämiseen, Pron puheenjohtaja painottaa.
”Työelämää heikentäviä esityksiä on tuotu jatkuvana virtana.”
Teollisuusliiton puheenjohtaja Aalto huomauttaa, että Sipilän porvarihallitus on koko olemassa olonsa ajan hyökännyt erityisesti ammatillisesti järjestäytynyttä työväestöä vastaan.
– Työelämää heikentäviä esityksiä on tuotu jatkuvana virtana, vaikka hallitus ns. kiky-sopimuksen vastapainoksi lupasi jo lopettaa palkansaajien kyykyttämisen.
Aalto moittii, että lupaukset on kuitenkin petetty kerta toisensa jälkeen.
– On todella valitettavaa, että hallitus vaarantaa työmarkkinoiden vakauden miellyttääkseen muutamaa kuumakalle-yrittäjää. Sen hintana joudumme nyt valitettavasti turvautumaan keinoihin, jotka iskevät myös rehellisiin, työväkeään arvostaviin työnantajiin, Aalto sanoo.
Teollisuusliiton julistaman toistaiseksi voimassa olevan ylityökiellon piirissä ovat lähes kaikki liiton sopimusaloilla työskentelevät työntekijät. Ylityökielto ei koske media- ja painoalaa, lehdenjakajia eikä viestintäalan toimihenkilöitä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.