Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Obama vapauttaa tietovuotaja Manningin jo toukokuussa – Wikileaks juhlii voittona

Tietovuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on Twitterissä kiittänyt kaikkia tietovuotaja Chelsea Manningin vapautuksen puolesta kampanjoineita.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keventää tietovuotaja Chelsea Manningin tuomiota. 35 vuodeksi vankeuteen tuomittu Manning vapautetaan BBC:n mukaan jo toukokuun 17. päivä.

Manning tuomittiin vuonna 2013 yli 700 000 salaisen asiakirjan vuotamisesta Wikileaksille. Hänen oli aiemmin määrä vapautua vasta vuonna 2045.

Obaman hallintoa on painostettu pitkään Manningin vapauttamisesta. Muun muassa aktivistit ovat pitäneet Manningin saamaa tuomiota liian kovana ja vaatineet pitkään tämän vapauttamista. Tiedettävästi Manning on yrittänyt itsemurhaa ainakin kahdesti vankila-aikanaan.

– Tämä voi kirjaimellisesti pelastaa hänen henkensä, sanoo Chase Strangio kansalaisoikeuksia ja -vapauksia puolustavasta American Civil Liberties Union -järjestöstä.

Transsukupuolinen Manning, 29, kärsii vankeusrangaistustaan ainoastaan miehille tarkoitetussa armeijan laitoksessa.

Assange: Lopettakaa sota tietovuotajia vastaan.

Heti tuoreeltaan Valkoisen talon ilmoituksen jälkeen Manningin vapauttamisesta Wikileaks julisti voittoa Twitterissä.

Lisää aiheesta

Lisäksi Wikileaksin perustaja Julian Assange kiitteli tuoreeltaan kaikkia, jotka kampanjoivat Manningin vapautuksen puolesta. Wikileaksin Twitter-sivulla Assange sanoo, että vapautuksen puolesta kampanjoineiden rohkeus ja päättäväisyys tekivät mahdottomasta mahdollista.

Asianajajansa kautta uutistoimisto AFP:lle välittämässään tiedotteessa Assange lisäksi toivotti tervetulleeksi Obaman päätöksen lyhentää Manningin tuomiota.

Assangen mukaan Manningia ei olisi ikinä pitänyt tuomita. Assange kuvaili tätä sankariksi, jolle olisi tuomion sijaan pitänyt osoittaa suosiota.

– Jotta demokratia ja oikeusvaltioperiaate kukostaisi, hallituksen tulisi välittömästi päättää ilmiantajia, Wikileaksin kaltaisia julkaisijoita ja minua vastaan käyty sota, Assange sanoo tiedotteessa.

Assange on elänyt Ecuadorin Lontoon-lähetystössä vuoden 2012 kesäkuusta lähtien välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, jossa häntä epäillään seksuaalirikoksista.

Assange on aiemmin sanonut pelkäävänsä, että hänet luovutettaisiin Ruotsista edelleen Yhdysvaltoihin. Aiemmin tässä kuussa Wikileaks kuitenkin kertoi sivustollaan, että Assange suostuisi luovutettavaksi Yhdysvaltoihin, jos Obama armahtaisi Manningin.

Assangen lakitiimi ei heti ottanut kantaa siihen, onko Assangen lupaus edelleen voimassa.

Yksinä viimeisinä tekoinaan presidenttinä Obama armahti 64 ihmistä ja lievensi 209 muun tuomioita.

Armahdettujen joukossa oli muun muassa kenraali James Cartwright, joka valehteli liittovaltion poliisille FBI:lle käymistään keskusteluista toimittajan kanssa Iranin ydinohjelmasta.

Puolestaan tietovuotaja Edward Snowden ei ollut Obaman listalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE