Politiikka
23.8.2021 09:10 ・ Päivitetty: 23.8.2021 10:07
Ohisalo Afganistanin evakuoinneista: 102 henkilöä on saapunut lennolla Suomeen tänä aamuna
Suomella on käynnissä evakuointioperaatio Afganistanista, jossa Taleban on ottanut vallan.
102 henkilöä on saapunut lennolla Suomeen tänä aamuna, kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitämässään tiedotustilaisuudessa.
– Lento on laskeutunut, tilanne on rauhallinen ja ihmisten tarpeista huolehditaan.
Ohisalon mukaan Suomi järjesti Afganistanin evakuointitehtävään liittyvän lennon Georgian pääkaupungista Tbilisistä Helsinkiin.
Ohisalo kertoi, että lento on osa EU:n pelastuspalvelumekanismin koordinoimia Afganistanin evakuointilentoja.
– Eli Suomi tarjoaa mahdollisuutta myös muille EU-maille käyttää Suomen lentoa muiden maiden evakuoitaville.
– Nyt saapuneessa joukossa mukana oli sekä Suomen kansalaisia että valtioneuvoston päätöksen mukaisia Afganistanista Suomeen otettavia henkilöitä perheenjäsenineen.
Ohisalon mukaan valtioneuvoston päätöksellä 170 evakuoitavasta henkilöstä Suomeen on tullut tämän päivän aikana noin puolet.
– Tässä on ollut sekä Suomen kansalaisia että Suomelle työskennelleitä henkilöitä, enemmistö näitä kahta mainittua ryhmää.
Hallitus keskustelee siitä, laajennetaanko 170 hengen joukkoa.
Maahanmuuttovirasto huolehtii Suomessa henkilöistä, joita vastassa on ollut myös sairaanhoitohenkilökuntaa.
– Henkilöt majoitetaan vastaanottokeskuksiin eri puolille maata, kunnes heidän oleskelulupansa on myönnetty ja heidät sijoitetaan tästä eteenpäin kuntiin.
Osa saattaa majoittua myös sukulaistensa luokse perhemajoitukseen, kun vastaanottokeskuksessa on ensin hoidettu oleskelulupaprosessit.
Kuntiin sijoittamisesta huolehtivat ELY-keskukset.
Tiedotustilaisuudessa ilmeni, että Suomeen on saapunut eri-ikäisiä henkilöitä ja perheitä. Lapsia ei tiettävästi ole tullut ilman huoltajaa.
”Tietojeni mukaan Suomeen saapuneet henkilöt voivat olosuhteisiin nähden hyvin.”
Henkilöt eivät mene turvapaikkaprosessiin, vaan heille myönnetään ulkomaalaislain mukaiset oleskeluluvat neljäksi vuodeksi.
– Olemme saaneet kuulla viime päivien kaoottisesta tilanteesta Kabulissa ja se on ollut nyt evakuoiduille henkilöille varmasti erittäin vaikea ja raskas.
Lennolla oli mukana Helsingin pelastuslaitoksen ensihoitotiimi varusteineen.
– Tietojeni mukaan Suomeen saapuneet henkilöt voivat olosuhteisiin nähden hyvin.
Ohisalo kertoi osallistuneensa EU:n sisäministerien tilannekuvakokoukseen viime keskiviikkona. Siinä sivuttiin myös Afganistanin tilannetta.
Keskustelut Afganistanin tilanteen vaikutuksista muuttoliikkeeseen jatkuvat EU:ssa tällä viikolla.
– Koordinoidut tukitoimet ja solidaarisuus Afganistanin suuria pakolaisväestöjä isännöiville naapurimaille ovat nyt keskeisiä. Muuttoliikkeen kehityksen kannalta on tavoiteltavaa, että turvallisia ja laillisia väyliä olisi saatavilla samalla, kun erityisesti ihmissalakuljettajien toimintaan turvautumista ja muuta vaarallista säännösten vastaista muuttoliikettä voitaisiin hillitä.
Ohisalon mukaan ratkaisuja pohditaan sekä Suomessa että EU-pöydissä.
Sisäministerin mukaan Suomessa on pidetty tärkeänä avustustusjärjestöjen tukemista paikan päällä Afganistanissa ja sen lähialueilla, jotta ei päädyttäisi tilanteeseen, että EU:n rajoilla on ihmisiä tai ihmiset hakevat turvaa, kun eivät sitä muualta saa.
– Yhtä aikaa täytyy auttaa siellä mutta samaan aikaan varautua myös meillä erilaisiin tilanteisiin.
Ohisalo mainitsi esittäneensä pakolaiskiintiön nostamista Suomessa 2 000 henkilöön. Asia käsitellään budjettiriihessä. Kiintiön nosto maksaisi Ohisalon mukaan 3 miljoonaa sisäministeriön hallinnonalalle ja 8 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriön alalle, jotka olisivat keskeisimmät kustannusmomentit. Ohisalo sanoi hieman sekavasti, että myös EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto -rahasto kattaa suuren osan ihmisten vastaanottokuluista, mikä on myös ”laskettava mukaan summiin”.
– Tällä uudelleensijoittamisella voisimme kohdistaa konkreettista apua kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin kuten pakolaisleireillä oleviin naisiin ja lapsiperheisiin.
Ohisalo sanoi myös, että Suomi on kehittänyt kansallisesti varautumistaan vuoden 2015 ja 2016 pakolaiskriisin pohjalta.
– Varautumisemme on merkittävästi paremmalla tasolla kuin vuonna 2015, jolloin Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Kokemuksista on opittu, Ohisalo sanoi.
Esimerkiksi valmiussuunnitelmat ovat sisäministerin mukaan kattavampia kuin ennen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.