Politiikka
11.1.2018 12:39 ・ Päivitetty: 11.1.2018 12:39
”Olen pettynyt” – sd-kansanedustaja ei luovuta: ”Suomi tarvitsee vanhusasiavaltuutetun!”
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) jätti joulukuussa kirjallisen kysymyksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) vanhusasiavaltuutetun toimen perustamiseksi.
Saarikko vastasi, että asiaa ei viedä eteenpäin. Hän perusteli kantaansa sillä, että lainsäädäntö varmistaa riittävät välineet ikääntyneiden etujen ja oikeuksien toteutumiseksi. Ministeri luetteli lakeja, joiden mukaan työyhteisöillä, kunnilla ja maakunnilla on velvollisuus huolehtia vanhuspalveluiden laadusta ja ikäihmisten oikeuksien toteutumisesta.
– Olen pettynyt ministerin suhtautumiseen, Mäkisalo-Ropponen puuskahtaa.
Hänen mielestään mikään nykyisistä velvoitteista ei kata sitä, mikä olisi vanhusasiavaltuutetun tehtävä. Mäkisalo-Ropponen korostaa, että valtuutettu muun muassa arvioisi ikääntyneiden etujen ja oikeuksien toteutumista ja seuraisi heidän elinolojaan. Hän myös arvioisi, miten lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen päätöksenteko vaikuttaa ikääntyneiden hyvinvointiin.
Mallia voi ottaa lapsiasiavaltuutetun työskentelystä.
Mäkisalo-Ropponen visioi, että valtuutettu voisi aloittein, neuvoin ja ohjein kehittää yhteiskunnallista päätöksentekoa. Hän välittäisi myös tietoa ikääntyneistä heidän parissaan työskenteleville, viranomaisille sekä muulle väestölle.
– Tätä kokonaisvaltaista oikeuksien toteutumista ei arvioi tällä hetkellä kukaan. Tämän takia ikäihmisen mahdollisuudet vaikuttaa ja saada hyvää hoitoa riippuvat täysin siitä, missä kunnassa hän sattuu asumaan.
Lisää aiheesta
Kansanedustaja vaatii, että hallituksen pitää vihdoinkin suhtautua vakavasti viesteihin, jotka kertovat ikäihmisten palvelujen määrän ja laadun heikentymisestä sekä eriarvoistumisesta.
– Suomi tarvitsee vanhusasiavaltuutetun toimen! Mallia voi ottaa lapsiasiavaltuutetun työskentelystä, jonka asemaa ja merkitystä ei kukaan kiistä.
Lapsiasianvaltuutettu antaa muun muassa kerran neljässä vuodessa eduskunnalle kertomuksen toimialaltaan.
– Juuri tällaista palautetta päättäjät tarvitsisivat myös ikäihmisten oikeuksien toteutumisesta, Mäkisalo-Ropponen korostaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.