Kotimaa
14.2.2018 20:10 ・ Päivitetty: 14.2.2018 20:31
”Olen saanut esimerkkejä Jehovan todistajien opetuksen sisällöistä” – Lapsiasiavaltuutettu huolestui, vakavasanainen kirjelmä lähti ministeriöön
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kertoo saaneensa tässä kuussa tietoonsa kansalaisyhteydenottona esimerkkejä Jehovan todistajien opetuksen sisällöistä, joissa lapsiasiavaltuutetun mukaan muun muassa ohjataan lapsen ”kurittamisessa” ja käsitellään yhdyskunnan suhtautumista lapsen oikeuteen ylläpitää suhteita muun muassa huoltajaan, jonka luona ei asu.
Lapsiasiavaltuutettu on kirjelmöinyt asiasta opetus- ja kulttuuriministeriöön sekä lähettänyt asian tiedoksi Patentti- ja rekisterihallitukselle.
Kirjelmässä todetaan, että lapsiasiavaltuutetun tietoon on tuotu Jehovan todistajien opetustilanteista esimerkkejä, joista ilmenee niin sanottuun karttamiseen ohjaaminen. Lapsiasiavaltuutettu on tavannut Jehovan todistajien edustajia jo aiemmin kesällä 2015 ja keskustellut aiheista yleisellä tasolla.
Lapsiasiavaltuutettu pyytää opetus- ja kulttuuriministeriötä tutustumaan esimerkkitapaukseen ja ottamaan tarvittaessa vuosi sitten jätetyn aloitteen mukaisen lainsäädäntömuutoksen uudelleen harkittavaksi. Esimerkkitapaus on kirjelmään liitetty linkki Jehovan todistajien sivuille.
Sivuilla, jossa on ilmeisesti otteita kirjasta, lukee muun muassa:
– Emme ole tekemisissä erotettujen kanssa hengellisissä emmekä muissakaan yhteyksissä.
– Uskolliset kristityt perheenjäsenet eivät etsi tekosyitä voidakseen olla tekemisissä erotetun sukulaisen kanssa, joka ei asu kotona.
– Joissakin tapauksissa erotettu perheenjäsen voi yhä asua samassa taloudessa muun perheen kanssa. Koska erottaminen ei katkaise perhesiteitä, perheen normaali päivittäinen kanssakäyminen voi jatkua. Omalla toiminnallaan erotettu on kuitenkin katkaissut hänen ja uskovien perheenjäsenten välisen hengellisen siteen. Uskolliset perheenjäsenet eivät siksi voi enää nauttia hengellisestä toveruudesta hänen kanssaan. Erotettu ei esimerkiksi kotona ollessaan ottaisi osaa perheen yhteiseen raamatuntutkisteluun. Jos erotettu on alaikäinen lapsi, vanhemmilla on kuitenkin edelleen vastuu opettaa ja kurittaa häntä.
Lapsiasiavaltuutettu jätti helmikuussa 2017 opetus- ja kulttuuriministeriölle aloitteen uskonnonvapauslaissa säädetyn asiantuntijalautakunnan tehtävän ja kokoonpanon muuttamisesta. Lapsiasiavaltuutettu esitti, että lautakunnalla pitäisi olla mahdollisuus arvioida uskonnollisen yhdyskunnan toimintaa myös yhdyskunnan rekisteröitymisen jälkeen. Nykyisin mahdollisuutta ei
ole.
Lapsiasiavaltuutetun kirjelmän vakavuutta lisää se, että hän muistuttaa kirjelmän yhteydessä myös yleisellä tasolla siitä, että voimassa olevan uskonnonvapauslain mukaan rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kotipaikan alioikeus voi opetus- ja kulttuuriministeriön, virallisen syyttäjän tai yhdyskunnan jäsenen kanteesta julistaa yhdyskunnan lakkautetuksi. Tämä tapahtuu, jos yhdyskunta toimii olennaisesti vastoin lakia tai yhdyskuntajärjestyksessä määrättyä tarkoitustaan. Jos yleinen etu ei vaadi yhdyskunnan lakkauttamista, voidaan yhdyskunnalle lakkauttamisen sijasta antaa varoitus.
Jehovan todistajista on kiistetty, etteivät Jehovan todistajista erotetut saisi pitää yhteyttä läheisiinsä. Uskontojen uhrit ry:ssä katsotaan taasen, että Jehovan todistajat johtavat asiassa harhaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.