Politiikka
7.9.2017 15:20 ・ Päivitetty: 7.9.2017 15:20
”Olimme samassa palaverissa ja tuomitsimme kaikenlaisen vihapuheen” – Sipilä pääsi heti näpäyttämään Huhtasaarta
Turun terroristisiksi epäillyt puukotukset olivat vielä hyvässä muistissa, kun oppositio pääsi haastamaan hallituksen ensimmäisellä kyselytunnilla eduskuntatalon peruskorjauksen jälkeen. Sisäinen turvallisuus nousi vahvasti esille.
SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen (kuvassa) piti tärkeänä, että kaikki puoluejohtajat allekirjoittivat eilen julkilausuman, jossa he tuomitsivat terrorismin ja kaikenlaisen vihapuheen. Hän uskoi, että kaikki salissa voivat yhtyä tähän.
Hän kysyi pääministeri Juha Sipilältä (kesk.), miten hallitus aikoo toimia, että kaikkien turvallisuuden tunne paranee ja kansalaiset voivat yhä luottaa oikeusvaltioon ja toinen toiseensa.
Sipilä korosti, että Suomi on edelleen maailman turvallisin ja vakain maa. Hallitus on satsannut ensi vuoden budjettiin 110 miljoonaa euroa sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen.
– Meidän pitää yhdessä pitää huolta, että keskusteluilmapiiri ei ruoki väkivaltaa ja vihapuhetta, hän vetosi.
Aiotaanko lähimmäisenrakkauskin kriminalisoida?
Haatainen varoitti ylilyönneistä, kun ihmisten turvallisuudentunnetta parannetaan.
Lisää aiheesta
– Kaikissa olosuhteissa on pidettävä kiinni oikeusvaltiosta, ihmisoikeuksien ja demokratian kunnioittamisesta. Suomen on oltava avoin yhteiskunta. Nyt tarvitaan rauhallista ja asiallista valmistelua.
Hän pyysi Sipilää täsmentämään, aikooko hallitus todella esittää, että paperittomien maahanmuuttajien auttaminen kriminalisoitaisiin.
– Tämä on herättänyt hämmennystä. Ihmiset ovat kysyneet, että aiotaanko lähimmäisenrakkauskin kriminalisoida.
Sipilältä ei tullut suoraa vastausta. Hän painotti, että eduskunnassa pitäisi olla ”äärimmäisen tarkkana siinä, miten puhumme tästä asiasta keskenämme ja ettemme lisää väärinymmärrystä”.
– Tämä hallitus ei tule tekemään mitään sellaista, mikä on ristiriidassa ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen kanssa. Kaikkien täällä pitäisi työskennellä sen eteen, että me osaltamme vahvistamme uskoa oikeusvaltioon ja viranomaisten toimiin. Emmekä lähde täällä arvostelemaan oikeuslaitosten päätöksiä.
Me olemme käännyttämässä imeväisiä ja äitejä.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korosti myös vastuullista reagointia terroristisiin tekoihin.
– Ylilyöntejä pitää välttää niin hallituksessa kuin oppositiossakin. Puolueiden puheenjohtajien yhteinen kannanotto oli erinomainen alku, hän kiitteli.
Sipilän mukaan eilinen puoluejohtajien tapaaminen oli toiveita herättävä, ja se antoi hyvän pohjan jatkaa keskustelua. Hän lupasikin toimia isäntänä säännöllisissä tapaamisissa.
Tapaaminen lähti liikkeelle SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ehdotuksesta. Rinne piti tärkeänä, että vihapuhetta hillitään ja poikkeukselliseen tilanteeseen suhtaudutaan järkevästi. Hänen mukaansa on syytä jatkaa keskustelua sisäisestä turvallisuudesta ja tilannekuvasta.
SDP:n kansanedustaja Maria Tolppanen huomautti, että Turun tapauksessa viranomaisilla oli tietoa, että jotain saattaa tapahtua, mutta mitään ei tehty.
– Mitä nyt on sitten tapahtunut? Me olemme käännyttämässä imeväisiä ja äitejä. Tämäkö on vastaus siihen, miten terrorismia tässä maassa hoidetaan? Miten palautamme sellaisen ilmapiirin, että kenenkään ei tarvitse pelätä liikkuipa mihin kellonaikaan tahansa raitilla, Tolppanen kysyi.
Sisäministeri Paula Risikko (kok.) muistutti, että terorrismi ja turvapaikanhaku eivät ole synonyymejä.
– Valitettavasti Turussa nämä kaksi yhdistyivät. Jo ennen iskua olemme satsanneet poliisin, rajavartioston ja pelastustoimen osaamiseen ja resursseihin.
Emme voi lähteä siitä, että jonkun uskonnon edustaja olisi lähtökohtaisesti paha.
Perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren kysymys nostatti kulmakarvoja. Huhtasaari allekirjoitti puolueen edustajana puoluejohtajien yhteisen kannanoton, jossa muun muassa tuomitaan vihapuhe.
– Perussuomalaiset tuomitsevat terroristien vihapuheen suomalaisia ja länsimaisia arvoja kohtaan, hän suomensi kyselytunnilla.
Hän tivasi, onko hallituksella kanttia puolustaa Suomea, suomalaisia ja suomalaista identiteettiä, ”kun Euroopan kaupunkien kokonaisia alueita muutetaan ulkomaisiksi vyöhykkeiksi”, joissa Huhtasaaren mukaan vallitsevat islamilaiset arvot.
Sipilä pääsi näpäyttämään Huhtasaarta.
– Me olimme samassa palaverissa ja tuomitsimme kaikenlaisen vihapuheen. Kun puhumme maahanmuutosta, meidän pitää auttaa sotaa pakenevia. Luulen, että tässä salissa kaikilla on sama käsitys.
Hän huomautti, että vuonna 2015 Suomeen tuli ennätysmäärä turvapaikanhakijoita.
– Emme ole koskaan olleet sinisilmäisiä sen suhteen, etteikö siinä joukossa ole joitakin, joiden radikalisoituminen ehkä on alkanut jo kotimaassa. Siksi Suojelupoliisin resursseja on lisätty. Mutta näitä kahta asiaa ei saa missään nimessä sotkea keskenään.
Risikko muistutti, että hallitus puolustaa suomalaisia, mutta…
– Me puolustamme Suomea avoimena yhteiskuntana ja myös uskonnonvapautta. Emme voi lähteä siitä, että jonkun uskonnon edustaja olisi lähtökohtaisesti paha.
Perussuomalaisia kiinnosti myös, miten hallitus aikoo huolehtia siitä, että ”keskuudessamme kulkevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät muodosta uhkaa”.
Risikon mukaan kielteisen päätöksen saaneista henkilöistä tehdään uhka-arviot, ja jos uhkavaara on, edessä on säilöönotto.
Syksyn ensimmäisellä kyselytunnilla lehterillä oli vieraana 6-luokkalaisia. Risikko esitti vetoomuksen:
– He ottavat meistä mallia. Näytetään se.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.