Työmarkkinat
8.3.2019 10:08 ・ Päivitetty: 8.3.2019 10:08
Olisiko tämä tabu viimein murtumassa? – eduskuntaan pyrkivissä on halua raottaa palkkasalaisuutta
Selkeä enemmistö kansanedustajaehdokkaista kannattaa palkka-avoimuutta. Tämä käy ilmi toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n kyselystä.
76 prosenttia vastaajista on avoimuuden edistämisen kannalla palkkaerojen korjaamiseksi. 47 prosenttia kannattaa rangaistuksia yrityksille, jotka eivät maksa miehille ja naisille samaa palkkaa samanarvoisesta työstä. Kyselyyn vastasi 406 ehdokasta.
STTK:n mielestä palkka-avoimuutta lisäämällä edistetään sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa, korjataan perusteettomia palkkaeroja ja edistetään myös paikallista palkoista sopimista.
Johtaja Katarina Murron mukaan palkka-avoimuutta on edistettävä vaiheittain.
– Henkilöstön edustajalla olisi oltava oikeus saada yksilöidyt palkkatiedot koko työpaikan henkilöstöstä. Avoimuus lisäisi luottamusta ja edistäisi myös palkankorotuksista sopimista työpaikoilla. Perusteettomiin palkkaeroihin on käytännössä erittäin hankala puuttua, jos työpaikalla ei ole riittävää tietoa palkoista.
”Palkkausjärjestelmät ovat usein monimutkaisia.”
Myös nykyistä avoimemmat tulos- ja bonuspalkkajärjestelmät edistäisivät palkkatasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.
Lisää aiheesta
– Palkkausjärjestelmät ovat usein monimutkaisia eikä työntekijä aina välttämättä edes tiedä, mistä kokonaispalkka muodostuu, miten työn vaativuutta on arvioitu tai mikä on henkilökohtaisen palkan osuus työkavereihin verrattuna. Se ei luo kuvaa oikeudenmukaisesta palkkauksesta eikä toimivista palkitsemisjärjestelmistä, Murto huomauttaa.
STTK on jo aiemmin selvittänyt valmiuksia palkka-avoimuuden lisäämiseen. Vuonna 2016 Taloustutkimuksen tutkimuksessa enemmistö suomalaista (58 %) oli valmis palkkasalaisuuden poistamiseen tasa-arvon edistämiseksi. Naiset (64 %) olivat tuolloin hieman miehiä (51 %) halukkaampia avoimuuteen. Kyselyyn vastasi 776 suomalaista.
Palkka-avoimuus oli tänään STTK:n perinteisen naistenpäivän aamukahvitilaisuuden teemana.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.