Politiikka
9.7.2019 14:18 ・ Päivitetty: 9.7.2019 14:18
”On erittäin tärkeää, että rauha palautetaan nopeasti” – Haavisto matkustaa EU:n edustajana Sudaniin
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vierailee lähiviikkoina Sudanissa ja useissa Punaisenmeren ja lähialueen maissa keskustelemassa Sudanin tilanteesta.
Ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini on valtuuttanut hänet keskustelemaan EU:n puolesta sekä tilanteesta maassa että siitä, miten kansainvälinen yhteisö voi tukea Sudania sen siirtymävaiheessa.
– Ministeri Haavistolla on kokemusta alueesta, erityisesti Sudanista. Hän tulee selvittämään, miten EU voi parhaiten tukea Sudania sen polulla kohti demokratiaa, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja vakautta, Mogherini toteaa tiedotteessa.
Vallanjaosta päästiin sopuun viime viikolla.
Haaviston mukaan vierailu osuu tärkeään ajankohtaan. Sotilasjuntta ja siviilihallintoa vaatineet mielenosoittajat pääsivät viime viikolla sopuun vallanjaosta. Maahan perustetaan kolmen vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi riippumaton neuvosto, joka koostuu kuudesta siviilistä ja viidestä armeijan edustajasta.
– Tulen välittämään EU:n vahvan viestin unionin tuesta. Kannustan molempia osapuolia jatkamaan neuvotteluja, jotta jäljellä oleviin kysymyksiin löydetään ratkaisut ja jotta siirtyminen siviilihallintoon tapahtuisi nopeasti. On erittäin tärkeää, että rauha palautetaan nopeasti ja taataan hyvinvointi, taloudellinen elpyminen, turvallisuus, demokratia ja ihmisoikeuksien kunnioitus, Haavisto painottaa tiedotteessa.
Haavisto vierailee keskiviikkona Addis Abebassa ja tapaa siellä Etiopian valtion edustajia ja Afrikan unionin keskeisiä toimijoita. Seuraavana päivänä hän tapaa sekä Sudanin siirtymäajan sotilasneuvoston että oppositiorintaman edustajia ja muita Sudanin neuvottelukumppaneita. Ensi viikolla Haavisto vierailee Egyptissä, Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.
Lisää aiheesta
Haavisto toimi vuosina 2005–2007 Euroopan unionin erityisedustajana Sudanissa ja Darfurissa ja vuonna 2007 YK:n erityisasiantuntijana (ASG) Darfurin rauhanprosessissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.