Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”On härskiä, kuinka oikeusministeri pyrkii vesittämään jo alkaneen työn” – kansanedustajalta kirjallinen kysymys

Jukka-Pekka Flander / SDP
SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard.

Kansanedustaja Elisa Gebhard (sd.) pitää ennenkuulumattomana, että oikeusministeri pyrkii heikentämään mahdollisuuksia vahvistaa oikeusvaltiota. Gebhard on tehnyt kirjallisen kysymyksen siitä, miksi hallitus on puuttunut oikeudenhoidon toimijoiden riippumattomuuden vahvistamista käsittelevän työryhmän toimeksiantoon.

Demokraatti

Demokraatti

– Oikeudenhoidon riippumattomuus on oikeusvaltion perusta. Riippumattomuuden vahvistamista käsittelevän työryhmän asettaminen oli aikanaan tärkeä sekä alan toimijoiden odottama päätös, ja on härskiä, kuinka oikeusministeri Leena Meri (ps.) pyrkii vesittämään jo alkaneen työn, Gebhard sanoo tiedotteessa.

Oikeusvaltion takeet ja oikeuslaitoksen kehittäminen -työryhmä asetettiin viime vuonna 1. helmikuuta. Gebhard kertaa, että työryhmän tehtävänä oli ”arvioida oikeuslaitoksen vahvan riippumattomuuden näkökulmasta tarpeelliset perustuslain ja muun lainsäädännön muutostarpeet ja tehdä ehdotukset tämän toteuttavista lainsäädäntöhankkeista 28.2.2025 mennessä”. Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että oikeusministeri on muuttanut työryhmän toimeksiantoa.

Lakivaliokunnassa vaikuttavan Gebhardin mukaan tarve riippumattomuuden vahvistamiselle perustuu esimerkiksi siihen, että oikeusvaltiokehityksen on eräitä kansainvälisiä tapauksia tarkasteltaessa havaittu olevan uhattuna autoritaaristen hallintojen toimien vuoksi. Hän nostaa esimerkiksi, että tuomareiden nimittämismenettelyyn ja tuomareiden eläkeikään vaikuttamalla on voitu pahimmillaan poliittisesti vaikuttaa tuomioistuinten toimintaan.

Gebhard huomauttaa, että vaikka Suomessa oikeudenhoidon riippumattomuudelle ei ole ilmennyt akuuttia uhkaa, on tarve rakenteiden vahvistamiselle todettu esimerkiksi ylimpien tuomioistuinten presidenttien kannanotoissa.

– Oikeusvaltiota ei voida pitää itsestäänselvyytenä, vaan on päätöksentekijöiden vastuulla, että rakenteet eivät mahdollista esimerkiksi tuomioistuinten riippumattomuuteen puuttumista missään olosuhteissa, Gebhard sanoo.

Hän nostaa esiin, että oikeuslaitoksen riippumattomuutta koskevan keskustelun yhteydessä on ilmennyt tarve myös tarkastella perustuslain 106 §:n muuttamista.

– Kyse on huomion kiinnittämisestä ilmeisen ristiriidan käsitteeseen sekä siihen, tulisiko ilmeisyyden vaatimus poistaa ja siten vahvistaa perustuslain asemaa tavalliseen lainsäädäntöön nähden. Työryhmä on kuitenkin luopunut tämänkin aiheen käsittelystä, Gebhard sanoo.

KIRJALLISESSA kysymyksessään Gebhard kysyy, miksi hallitus on muuttanut mainitun työryhmän toimeksiantoa ja heikentänyt työryhmän mahdollisuuksia vahvistaa oikeudenhoidon toimijoiden riippumattomuutta perustuslain ja muun lainsäädännön muutosten avulla.

Lisäksi hän kysyy, miten hallitus aikoo varmistaa oikeudenhoidon rakenteellisen riippumattomuuden vahvistamisen jatkossa.

Hän kysyy myös, aikooko hallitus toimia sen puolesta, että asiantuntijoiden näkemykset perustuslain 106 §:n arvioinnista tulevat huomioiduksi työryhmän työssä.

OIKEUSMINISTERI Leena Meri totesi tänään toimittajille eduskunnassa, että hänen mielestään näyttää siltä, että aivan kaikkia asioita ei ole kerrottu oikein, kun mediassa on käsitelty oikeuslaitoksen riippumattomuutta edistämisestä.

– Tämä hallitus puolustaa todella vahvasti oikeusvaltiota. Me lähdimme hallitusohjelmassa jo parantamaan muun muassa tuomioistuinten ja muun oikeudenhoidon resursseja, Meri sanoi.

Oikeusministeriö julkaisi asiasta myös tiedotteen otsikolla “Työ oikeuslaitoksen riippumattomuuden eteen jatkuu”.

Oikeusministeriön kanslia­päällikkö Pekka Timonen on tänään puolustanut Leena Merta Helsingin Sanomien haastattelussa.

Kun Helsingin Sanomat on tulkinnut, että Meri ”käytännössä vesitti sen, että tällä hallituskaudella annettaisiin hallituksen esitys oikeuslaitoksen riippumattomuuden vahvistamisesta perustuslaissa”, Timonen katsoo, että Meri ei ole vesittänyt mitään.

– Hän on antanut meille mahdollisuuden jatkaa tätä työtä, vaikkei sille ole hallitusohjelmassa tukea, Timonen sanoo lehdelle.

Uutisen loppuun lisätty kello 20.06 kokonaisuus, jossa on viitattu Leena Meren kommenttiin toimittajille eduskunnassa sekä sekä Pekka Timosen haastatteluun Helsingin Sanomissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE