Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: “Katkeroituminen on maailman luonnollisin asia”

Markku Ojasen syksyllä ilmestyvä kirja Vaihtoehtoisia faktoja käsittelee valehtelua.

Mitä enemmän vuosia tulee lisää, sitä enemmän psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen arkailee sanoa valmiita vastauksia onnellisuudesta tai mistään muustakaan. Hänestä nyky-yhteiskunta alkaa korostaa jo liikaa yksilön vastuuta.

— Joskus tuntuu, ettei ihmisellä ole vapaata tahtoa ollenkaan. Kyllä vaikutusmahdollisuudet ovat rajallisempia, mitä pinnalliset oppaat antavat ymmärtää.

Ajatusten muuttaminen on yllättävän vaikeaa. Sihen hupenee helposti vuosia. Ihminen voi kuitenkin tehdä myönteisiä tekoja, ja niistä voi ajan kanssa muotoutua jotain suurempaa.

— On hyvä, jos pystyy suuntaamaan ajatukset positiiviseen suuntaan. Myönnän, etten pysty siihen aina itse. Olen pikkuisen pessimistinen, hän arvioi.

Ihmeellisin ja hienoin asia on se, ettei katkeroidu.

Myös valmiuksien tai halun puuttuminen voivat olla esteenä myönteisen suunnan löytämisessä. Ojanen muistuttaa, että geneettiset erot puhumattakaan elämänkohtaloista ja kokemuksista vaikuttavat onnellisuuden kokemukseen.

— Vaikka olisi kuinka onnellisuusgeenit, elämä voi muuttaa ja päinvastoin, Ojanen tähdentää.

Ojasta ärsyttää nykyinen ajattelutapa siitä, että elämä on juuri sellainen, miksi sen teet. On kohtuutonta esittää tällaisia ajatuksia ihmiselle, joka on kokenut vasta raskaita vastoinkäymisiä.

— Katkeroituminen on maailman luonnollisin asia. Ihmeellisin ja hienoin asia on se, ettei katkeroidu, hän sanoo.

Ikäviin elämänkäänteisiin on Ojasen mukaan vaikea tottua varsinkin silloin, jos tietää paremmasta, tai ne ovat erityisen raskaita. Häpeäminen tai eristäytyminen usein vain pahentavat tilannetta. Ihminen voi tottua myös kielteisiin asioihin. Rinnalla olisi hyvä olla läheinen, joka sanoisi, ettei syytä itseään turhaan.

— On arvokasta, jos saa sen ymmärryksen, että on paljon ihmisiä, jotka ovat samassa veneessä.

Kaikki valehtelevat jonkin verran itselleen. Se on suojautumismekanismi.

Taas myönteisiin huippukokemuksiin tottuminen käy varsin nopeasti ja onnellisuuden tunne latistuu.

— Kaikki valehtelevat jonkin verran itselleen. Se on suojautumismekanismi. Muistikin valikoi asioita ihmiselle itselleen edullisella tavalla.

Ihmiset kahlitsevat itsensä muotiin ja rahaan. Ojanen ei ole koskaan ymmärtänyt muodin tiukkaa rajausta. Miksi vain tietynlaiset ihmiset olisivat oikeanlaisia? Se voi luoda varsinkin nuorille kovia paineita siitä, millainen pitäisi olla. Hyväksyttynä olemisen kokemuksen löytäminen on arvokasta.

— Se on omiaan lisäämään onnellisuuden kokemusta. On tärkeää armahtaa itseään ja muita.

Lue koko Markku Ojasen haastattelu torstain 30.maaliskuuta Demokraatista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE