Politiikka
16.7.2019 15:47 ・ Päivitetty: 16.7.2019 15:49
Oppositio haastoi hallitusta aktiivimallista – perussuomalaisten Halla-aho kannatti leikkurin poistoa
Hallitus- ja oppositiopuolueiden puheenjohtajat keskustelivat tiistaina Porin Suomi-Areenalla ensimmäistä kertaa kevään eduskuntavaalien jälkeen.
Eräs aiheista MTV:n suorassa puheenjohtajatentissä oli vaalikampanjassakin paljon puhuttanut Juha Sipilän hallituksen työttömyysturvauudistus aktiivimalli, jonka Antti Rinteen hallitus on sitoutunut hallitusohjelmassaan purkamaan.
Oppositiopuolueet pyrkivät keskustelussa lyömään työvoimapoliittista kiilaa hallituksen sisälle. Vasemmistoliitto oli muun muassa kristillisdemokraattien Sari Essayahin mielestä purkamassa aktiivimallia samantien, kun keskusta halusi Essayahin mukaan ensin selvittää mallin työllisyysvaikutukset ja kehittää tilalle korvaavia toimia.
Puheenjohtaja Juha Sipilää tentissä tuurannut keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni kiteytti puolueensa linjan niin, että aktiivimalli voidaan poistaa, kun tiedossa on korvaavia toimia.
– Kaiken päätöksenteon pitää perustua tieteelle ja tutkimukselle ja parhaalle mahdollisella datalle, Kulmuni sanoi.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) selvensi aktiivimallin koostuvan kahdesta erillisestä osiota.
– Aktiivimallissa on haastattelut ja ihmisten auttaminen töihin ja sitten on tämä leikkuri. Perusteeton leikkaus toimeentuloon tullaan purkamaan niin nopeasti, kun saadaan asia valmiiksi. Kun matkan varrella selviää, onko tällä vaikutuksia työllisyysasteeseen, sitten korjataan tilannetta, jos tarvitaan, Rinne totesi.
Myös kokoomuksen Petteri Orpoa sijaistanut varapuheenjohtaja Antti Häkkänen myönsi, että mallissa on korjattavaa. Samalla Häkkänen oli huolissaan keskustan työllisyyspolitiikan linjasta, joka oli hänen mukaansa muuttunut viime kaudesta.
– Perusviesti on se, että työkykyisillä ja työikäisillä on työnteon ja ahkeruuden velvoite. Se pitää pitää mukana tässä järjestelmässä edelleenkin, Häkkänen sanoi.
”Heijastusvaikutuksia ei voida täysin sulkea pois siitä, mikä on aktiivimallin vaikutus.”
Vasemmistoliiton Li Andersson muistutti aktiivimallin huonontaneen yli 100 000 suomalaisen työttömän perusturvaa. Anderssonin mukaan mallin epäoikeudenmukaisesta vaikutuksesta erityisesti pitkäaikaistyöttömien asemaan on jo ihan riittävästi tietoa.
– Jos työllisyysvaikutuksista tulee syksyllä lisätietoa, mikään ei estä hallitusta päättämästä lisätoimista, joilla päästään saman tyyppisiin työllisyysvaikutuksiin, Anderssonkin vakuutti.
Aktiivimalli ei Anderssonin mukaan tuo mitään ratkaisuja työmarkkinoiden ongelmaan, jossa kärsitään samaan aikaan työvoimapulasta ja suhteellisen korkeasta rakennetyöttömyydestä.
– Tarvitsemme panostuksia koulutukseen, osaamiseen, työntekijöiden liikkuvuuteen ja työperäistä maahanmuuttoa, hän sanoi.
Vihreiden Maria Ohisalon mukaan aktiivimallin työllisyysvaikutuksista on turha odottaa täsmällistä tietoa edes selvitysten jälkeen.
– On täysin mahdotonta irrottaa erikseen maailmanlaajuinen työllisyyskehitys, joka vaikuttaa Suomeen. Heijastusvaikutuksia ei voida täysin sulkea pois siitä, mikä on aktiivimallin vaikutus. Tiedämme jo nyt, että malli on ajanut toimeentulotuelle niitä ihmisiä, joiden on vaikea työllistyä.
Hieman yllättäen myös perussuomalaisten Jussi Halla-aho asettui lopulta kannattamaan leikkurin purkamista.
– Aktiivimallin leikkuri pitäisi poistaa, koska sillä ei näytä olevan työllisyysvaikutuksia ja koska se selvästi kohtelee epäoikeudenmukaisesti ihmisiä, jotka eivät pysty täyttämään aktiivisuusvelvoitetta, Halla-aho sanoi.
Halla-aho piti työmarkkinoiden ongelmana riittävään työn tarjontaa ja sitä, ettei työstä makseta asiallista palkkaa.
– Tässä puhutaan työn ja yrittämisen verottamisesta ja myös siitä, ettei työmarkkinoita saa sotkea halpatyövoimalla, jolla painetaan suorittavan työn palkkoja alas, Halla-aho totesi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.