Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Orbán perustelee EU:n budjetin ja elpymispaketin torppaamista maahanmuutolla

LEHTIKUVA / AFP John Thys

Unkarin pääministeri Viktor Orban perustelee maahanmuutolla maan päätöstä estää EU:n monivuotisen budjetin ja elpymispaketin eteneminen. Orbanin mukaan rahankäytön sitominen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen olisi ”kiristys” niitä maita kohtaan, jotka vastustavat maahanmuuttoa.

Orban väittää tiedotteessaan, että jos oikeusvaltiomekanismi tulisi käyttöön, EU-varojen käyttö voitaisiin sitoa maahanmuuton tukemiseen.

Todellisuudessa oikeusvaltiomekanismi on tarkoitettu EU-tukien väärinkäytön estämiseen. Se kytkee EU-tuet oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen eli esimerkiksi siihen, että jäsenmaan oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.

Unkari ja Puola estivät aiemmin tällä viikolla EU:n suuren rahapaketin etenemisen, koska ne vastustavat kokonaisuuteen kuuluvaa oikeusvaltiomekanismia.

Monivuotinen budjetti ja elpymispaketti on hyväksyttävä sekä jäsenmaita edustavassa neuvostossa että EU-parlamentissa, ennen kuin EU-maat voivat saada käyttöönsä ensi vuoden alussa alkavan budjettikauden uudet rahat sekä tuiki tärkeät elpymisvarat koronapandemian aiheuttamasta talouskriisistä toipumiseen.

Oikeusvaltiomekanismin hyväksymiseen riittää jäsenmaiden määräenemmistö, mutta budjettipäätöksiin vaaditaan yksimielisyyttä. Sen vuoksi Unkari ja Puola pystyvät estämään nyt kokonaisuuden etenemisen.

Slovenian pääministeri asettui tukemaan Unkaria ja Puolaa

Eilisessä eurooppaministerien kokouksessa muilta 25 jäsenmaalta ei herunut ymmärrystä maakaksikon toiminnalle. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi monen jäsenmaan kiinnittäneen huomiota siihen, että oikeusvaltiomekanismissa ei pitäisi olla mitään nikoteltavaa, koska oikeusvaltioperiaatteiden noudattaminen on kirjattu EU:n perussopimuksiin, joihin kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet.

Sloveniasta on kuitenkin kuulunut ymmärtävää ääntä Puolaa ja Unkaria kohtaan. Slovenian pääministeri Janez Jansa ilmoitti tukevansa Puolan ja Unkarin esittämää kritiikkiä. Jansa kuvaili kirjeessään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille, että tietyt poliittiset ryhmät uhkaisivat käyttää mekanismia ”kurittaakseen” yksittäisiä jäsenmaita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE