Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Orjatyö ja karjalauma” – Soini poltti päreensä filippiiniläishoitajista – Rinne kovisteli kokoomusta: “Menikö tämä nyt väärin päin?”

Sote-uudistuksen kiemurainen tie ja hoitoalan ongelmat nousivat jälleen kerran eduskunnan kyselytunnin pääaiheeksi. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (kuvassa) painotti, että suomalainen julkinen terveydenhoito ja erityisesti erikoissairaanhoito on maailman parasta.

Marja Luumi

Demokraatti

– Sen voin todeta itse vahvalla kokemuksen rintaäänellä, pitkältä sairauslomalta jälleen eduskuntatyöhön palannut Rinne huomautti.

Hän muistutti, että sote-uudistuksella piti korjata rikki olevat asiat sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Hallituksen uudistuksessa hoitajien asema jäi kuitenkin kokoomuksen ja keskustan valtapelin ja yksityisten yritysten voitontavoittelun jalkoihin. Kymmenet tuhannet työlleen omistautuneet hoitajat ansaitsevat parempaa.

Rinne vaati, että nyt on aika lisätä lääkäreiden ja hoivahenkilökunnan määrää, huolehtia paremmista työoloista ja työn vaativuutta vastaavasta palkkauksesta.

Rinne vaati vastausta pääministerin sijaiselta valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.), miten hallitus aikoo taata hoitajien työolosuhteiden parantamisen työn tärkeyttä ja arvostusta edellyttävälle tasolle.

Orpo toivotteli aluksi Rinteen takaisin eduskuntaa ja oli samaa mieltä SDP:n puheenjohtajan kanssa siitä, että Suomessa on monilta osin maailman parasta terveydenhoitoa.

Lisää aiheesta

– Mutta meillä on liian suuria alueellisia eroja ja pitkiä jonoja. Siksi on ollut niin tärkeää pyrkiä korjaamaan sosiaali- ja terveyspalveluita nykyaikaiseksi. Tätä työtä on jatkettava. Lähipäivinä, ehkä huomenna meillä on tarkempaa tietoa, miten eteenpäin päästään, Orpo arvioi.

“Miksi lisäätte hoitajien kuormitusta?”

Rinne huomautti, että hallituksen toimet eivät ole parantaneet hoitoalan edellytyksiä antaa parempaa hoivaa. Hallitus leikkasi lomarahoja, jotka kohdistuivat erityisesti pienituloisiin, usein hoiva-alalla työskenteleviin naisiin. Rinne arvioi, että uusia uhkia on taas luvassa, kun kokoomus on esittänyt yleissitovien työehtosopimusten heikentämistä.

– Tiedoksi kokoomukselle: yleissitovat työehtosopimukset ovat heikoimmassa asemassa olevien tuki ja turva. Yleissitovuuden purkaminen mahdollistaa palkanalennukset esimerkiksi juuri hoitajille. Ja kuin kruunuksi surulliselle tarinalle hallitus on kurittamassa hoitajia työaikalain muutoksella, jonka myötä hoiva-alan ammattilaisen työaikaa voidaan pidentää ja lepoaikoja lyhentää.

Rinne varoitti, että näin hoitajien entisestään raskas kuormitus kasvaa.

– Menikö tämä nyt väärin päin? Miksi lisäätte hoitajien kuormitusta silloin, kun hoiva-alan työntekijöitä tarvittaisiin lisää työtä tekemään.

Orpon mukaan päättäjien tehtävä on luoda puitteet, että hoitoalan ammattilaiset voivat tehdä työtään mahdollisimman hyvissä olosuhteissa, jossa on tähän päivään sopivat työehdot. Yleissitovuuden heikentämisestä Orpo ei pukahtanut mitään.

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) piti oleellisena kysymyksenä, mistä lisähenkilöstöä saadaan, kun 30 000 hoiva-alan ammattilaista on siirtynyt muihin tehtäviin.

– Uskallan väittää, on yksi syy on kohtuuton jaksotyö, jota olisi voitu korjata työaikalaissa.

Filatov huomautti, että miesvaltaisilla aloilla kolmivuorotyössä saa ilta- ja yölisät, mutta hoiva-alalla joustotyössä lisistä jäädään paitsi. Hän ehdotti selvitystä, jossa jaksotyöstä luovutaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) myönsi, että työaikalaki on haastava laki. Hänen mukaansa heti tuli yhteydenottoja, että “meihin tätä ei pitäisi soveltaa” ja toisaalta “meihin tätä pitäisi soveltaa”.

– Ehdotus tästä… suhtaudun siihen vakavasti, Lindström vastasi Filatoville.

“Ikään kuin filippiiniläiset naiset olisivat jotenkin huonompia kuin muut.”

Varsinaista draamaa nähtiin kuitenkin, kun sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kritisoi hallituksen käsitystä hoiva-alasta.

– Hallitus flirttailee sillä, pitäisikö hankkia työvoimaa Filippiineiltä. Me keskustelemme, voisiko 200 miljoonaa euroa panostaa siihen, että voisimme lisätä henkilökuntaa vanhustenhoitoon. Se ei millään käy, vaikka täällä on lähes kaikki eduskuntaryhmät siitä yksimielisiä. Kyyti on kovaa, kun keskustelemme siitä, kuinka hoiva-alalla olevia ihmisiä kohdellaan.

Kiuru kysyi, olisiko mahdollista saada ihmiset takaisin hoiva-alalle kohtelemalla heitä paremmin.

Filippiiniläishoitajien tuomisen Suomeen esille aiemmin nostanut ulkoministeri Timo Soini (sin.) poltti päreensä totaalisesti.

– Minä en voi ymmärtää, että filippiiniläisistä hoitajista käytetään julkisuudessa kieltä orjatyö ja karjalauma. Ikään kuin filippiiniläiset ihmiset ja naiset olisivat jotenkin huonompia kuin muut. Sellainen kielenkäyttö on rasistista ja häpeällistä.

Soini painotti todenneensa, että filippiiniläishoitajat maksaisivat samat verot ja saisivat samat työehdot kuin muutkin.

– En voi ymmärtää tällaista kielenkäyttöä vasemmistolta, ulkoministeri puhkui.

Krista Kiuru vastasi, että Soini puhuu sellaisesta vasemmistosta, jota hän ei tunnista.

– Minä kysyin, voisiko lähteä hakemaan ratkaisua hiukan lähempää kuin Filippiineiltä asti. Haamuhoitajailmiöt ja vastaavat tapaukset kertovat siitä, että silmät ummistetaan. Minusta on käsittämätöntä, että hallitusaitiossa ei oteta minkäänlaista vastuuta.

Nyt oli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) vuoro pöyristyä.

– On erittäin vakava syytös valiokunnan puheenjohtajalta kuvata, että vastuuministerinä en ole kantanut vastuuta näistä kysymyksistä. Tämän jätän pohdintaani.

Saarikko yhtyi kuitenkin Kiurun huomioon niistä kymmenistä tuhansista, jotka ovat työn raskauden ja heikon palkkauksen takia vetäytyneet hoitoalalta.

– On aivan totta, että heidän saamisensa takaisin vaatii ryhtiliikettä. Työsuhteiden vakinaistaminen on yksi vastaus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE