Politiikka
12.7.2024 14:13 ・ Päivitetty: 12.7.2024 14:25
Orpo: Käännytyslakia tullaan varmasti käsittelemään EU:ssa ja “mahdollisesti tuomioistuimessa”
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan muut EU:n jäsenvaltiot ovat seuranneet mielenkiinnolla “vahvan oikeusvaltio-Suomen” tapaa vastata välineellistettyyn maahantuloon. Orpo ja sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kommentoivat käännytyslakia täpärän ja suurta eduskunnan enemmistöä vaatineen äänestyksen jälkeen perjantaina.
– Meillä ei ole eurooppalaista lainsäädäntöä, jolla vastataan välineellistettyyn maahantuloon. Siis suuri kiinnostus (on ollut) siihen miten vahva oikeusvaltio Suomi asian ratkaisee. Asiaa tullaan varmasti käsittelemään EU:ssa ja mahdollisesti tuomioistuimessa, Orpo totesi eduskunnassa.
Mahdollinen käännytyslaista EU-tuomioistuimeen tehtävä kantelu on ajankohtainen siinä vaiheessa, jos lakia ryhdytään ottamaan käyttöön. Laki on ristiriidassa EU-oikeuden kanssa. Orpo tähdensi perustuslakivaliokunnan todenneen käännytyslain perustuslain mukaiseksi.
Pääministeri kommentoi myös salikeskustelussa esiin noussutta heikentynyttä poliittista keskusteluilmapiiriä, joka on vaivannut myös käännytyslain käsittelyä.
– Kun asiat kärjistyvät, silloin myös kielenkäyttö kärjistyy, Orpo sanoi ja toisti useaan kertaan kaikille poliitikoille esittämänsä toiveen asiallisesta keskustelusta.
Orpo arvioi epäasiallisten kommenttien ja syytösten satuttaneen sekä lain kannattajia että vastustajia.
– Keskustelu on käynyt aika kuumana. Nyt, kun päätökset on tehty, olisi tärkeää, että suomalaisen tavan mukaisesti kunnioitetaan näin suuren enemmistön päätöstä ja jatketaan eteenpäin.
Lisää aiheesta
EDUSKUNTA hyväksyi käännytyslain edellyttämän pikamenettelyllä tehdyn rajatun poikkeuksen perustuslakiin äänin 167-31 ja sen jälkeen itse lain samoin numeroin.
Orpo tähdensi monien muiden lain kannattajien tavoin sen säätämiseen itseensä sisältyvää viestiä Venäjälle. Viestin mukaan Suomi huolehtii rajoistaan eikä hyväksy hybridivaikuttamista.
Seuraavaksi Suomi pääsee selventämään poikkeuksellista lakiratkaisuaan eurooppalaisille kumppaneilleen. Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan hallitus on tehnyt jo aika paljon eurooppalaisen rajaturvallisuuslainsäädännön kehittämiseksi.
– Meillä on muun muassa 15 maata allekirjoittanut yhteisen kirjeen komissiolle, jossa tuodaan esiin sekä muuhun muuttoliikkeeseen että tähän välineellistämiseen liittyen myös vaateita siitä, että komissio antaisi lainsäädäntöehdotuksia. Sitten olemme tehneet toisen kirjeen, jossa on mukana Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska , Baltian maat ja Puola, jossa nimenomaisesti esitetään sitä, että eurooppalaista lainsäädäntöä tulisi tältä osin muuttaa, jotta voimme torjua välineellistä maahantuloa ulkorajoillamme, Rantanen sanoi.
Orpo huomautti, että myös EU:n uudessa strategisessa agendassa on kirjaukset välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Suomi pitää Orpon mukaan tarvittaessa huippukokousten kautta huolta siitä, että komissio ryhtyy kirjausta toteuttamaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.