Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpo kehuu Vapaavuoren vahvaa otetta: ”Keskustelemme säännöllisesti hänen kanssaan yhteiskunnallisista asioista”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on hyvin informoitu Jan Vapaavuoren tekemisistä. Keskustelut ovat säännöllisiä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo Demokraatille keskustelevansa säännöllisesti Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) kanssa yhteiskunnallisista asioista.

Viime aikoina Vapaavuori on kunnostautunut kokoamalla isoja kaupunkeja, niin kutsutut C21-kaupungit, ottamaan kantaa hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen.

Suurimmat kaupungeista ovat hyvin kriittisiä maakuntauudistukselle ja pormestari Vapaavuori ja Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) ovat sanoneet suoraan, että se pitäisi perua.

Vaikka kaikki mukana olevat kaupungit eivät olisi maakuntauudistusta kuoppaamassa, Vapaavuoren kasaamasta porukasta puhutaan myös kapinaliikkeenä.

Demokraatti kysyi Orpolta, pitääkö Vapaavuori hänet informoituna myös siitä, mitä kaupunkien kesken nyt tapahtuu.

– Hän toimii myöskin Helsingin pormestarina ja siitä roolistaan hän varmaan tekee totta kai ratkaisuja ja liikkeitä. Me olemme keskustelleet, Orpo vastaa.

Oliko teillä etukäteen tiedossa, että hän tulee tällaisen kaupunkikokouksen pitämään, hyvissä ajoin?

Lisää aiheesta

– Kun en muista milloin se julki tuli, mutta kyllä hän on jossain minua informoinut, että hänellä on tällainen kutsu lähdössä.

”No ei varmasti, kun meillä on yksi Suomi.”

Koska hallituksessa kokoomus kannattaa maakuntauudistusta ja nyt Vapaavuorella suunta on täysin toinen, moni on katsonut kokoomuksen ajavan kaksilla rattailla. Tällaista pohdintaa käydään takuulla ainakin keskustan piirissä.

Vapaavuoreen yhteyksiä pitävä Orpo kuitenkin kiistää kahdet rattaat.

– No ei varmasti, kun meillä on yksi Suomi, jossa on kaupungit, joilla on valtavan kokoinen rooli. Vaikka meillä olisi mikä hallintomalli, meidän täytyy huolehtia näiden kaupunkien tekemisistä.

– Vapaavuori on Helsingin pormestari, se on hänen työnsä. Hän tekee sitä vahvalla mandaatilla ja vahvalla otteella. Minusta se on hyvä asia Helsingin ja kaupunkien kannalta, että hän on ottanut ison roolin tässä, koska me tarvitsemme kaupunkien äänen, Orpo sanoo.

”On tosi hienoa kuulla, millaisia esityksiä kaupunkien suunnasta alkaa tulla.”

Petteri Orpo toteaa pitävänsä oikein hyvänä, että kaupungit kokoontuvat ja keskustelevat kaupunkipolitiikasta ja kaupunkien asemasta. Orpon mielestä ne ovat olleet pitkään melko matalalla profiililla liikenteessä.

– Kaikissa ratkaisuissa kaupungeilla on aivan keskeinen rooli Suomen hyvinvoinnin turvaajana. Totta kai me tarvitsemme elinvoimaista maaseutuakin, mutta ihmiset asuvat kaupungeissa yhä enemmän. Kaupungistumiskehitys on globaali megatrendi, joka jatkuu. Työpaikat ovat kaupungeissa. Bruttokansantuotteesta, viennistä syntyy iso osa kaupungeissa. Siksi kaupunkien toimintaedellytysten turvaaminen kaikissa mahdollisissa malleissa, oli kyse sotesta tai maakunnista, on oleellista, Orpo sanoo.

Hän toivookin, että kaupunkien tiivistyneestä yhteistyöstä syntyy myös hallitukselle ratkaisuehdotuksia.

Kuinka iso paine kaupungeilta tulee, että maakuntia mietittäisiin uudestaan?

– Minä en halua mennä tähän vastakkainasettelu-asiaan ollenkaan.

Mutta pitääkö heidän äänensä kuulla?

– Totta kai heitä pitää kuulla ja minä olen iloinen, että he kokoontuvat.

Voiko se vaikuttaa konkreettisesti maakuntauudistukseen?

– On tosi hienoa kuulla, millaisia esityksiä kaupunkien suunnasta alkaa tulla. Tämä oli ensimmäinen tapaaminen. Esityksiä alkaa tulla ja kannattaa ilman muuta ottaa niitä huomioon uudistuksen eteenpäinviennissä, Orpo toteaa.

Hän nostaa esiin kasvupalveluiden uudistuksen. Siinä työllisyys- ja yrityspalvelut siirtyisivät hallituksen kaavailujen mukaan maakuntien järjestettäviksi pois lukien pääkaupunkiseutu, jolle on tarjottu erilisratkaisua.

– Minusta kannattaa hallituksen piirissä vielä harkita uudestaan, voisiko kasvupalveluiden järjestäminen olla kaupungeilla. Olen sen monta kertaa sanonut hallitustyöskentelyn aikana. Kannattaa ilman muuta kuunnella ja katsoa, koska yhdessähän näitä kannattaa tehdä. Mikään ei olisi kauheampaa kuin oikeasti lähteä vastakkainasetteluun. Tehdään mieluummin yhdessä. Katsotaan, mitä kaikkea on sovitettavissa meidän (hallituksen) uudistukseen, Orpo sanoo.

Vapaavuori on korostanut voimakkaasti kaupunkien megatrendimäistä roolia kasvun moottoreina. Siihen malliin eivät oikein maakunnat kuulu.

Jaatteko sen Vapaavuoren ajatuksen, että kaupungit ovat nimenomaan kasvun moottori nykymaailmassa eikä maakunnat vai onko hallituksen mielestä maakunnat se moottori?

– Minä tulkitsen tätä keskustelua aika laajasti. Kaupungitkin tuntuvat hyväksyneen sote-ratkaisun ja sehän tuo maakuntatasolle ison roolin valtavan soten järjestäjänä. Se on erittäin iso vastuu ja tehtävä. Sitten on kyse, kuinka vahvaa muuta maakuntahallintoa (on) ja mitkä ovat kaupunkien toimintaedellytykset. Näihin täytyy löytää balanssi. Hallitus on hallitusohjelmassa ja hallituksen päätöksin sitoutunut tekemään sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen. Niitä me nyt teemme.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE