Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpo tarkentaa – tästä kokoomuksen kynnyskysymyksessä on käytännössä kyse

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

– Emme voi mennä hallitukseen sellaisten puolueiden kanssa, jotka eivät sitoudu tämän yhdeksän miljardin tasapainotusurakan tekemiseen kahdessa vaalikaudessa. Se on kynnyskysymys, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi eilen Ylen A-studiossa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo viestitti tänään pikaviestipalvelu Twitterissä, että kokoomus ei lähde hallitukseen, joka ei uskottavasti sitoudu VM:n suosittamaan talouden tasaspainotavoitteeseen.

– Hallitsemattoman velkaantumisen katkaisu on meille kynnyskysymys, Orpo sanoi tviitissään.

VM:n mukaan seuraavalla vaalikaudella pitäisi sopeuttaa 6 miljardia euroa ja sitä seuraavalla 3 miljardia euroa.

Demokraatille Orpo sanoo, että siinä, mitä hän sanoo ja Mykkänen sanoo, ei ole eroa. Viesti ja asia on siis sama ja yhteinen.

– Meille talouden kuntoon laittaminen on kaikki kaikessa ja hallitukseen menon edellytys. Jos me päästämme talouden kuralle, me emme pysty huolehtimaan ihmisten palveluista, ei maan turvallisuudesta, puolustuksesta, ei heikommista. Jos nyt lukee VM:n madonluvut siitä, mihin tämä on menossa, eihän meillä ole vaihtoehtoja, Orpo toteaa.

ORPO tarkentaa vielä kokoomuksen kynnyskysymystä. Hän muistuttaa alkuun, että kokoomuksen talousohjelmassa on sopeuttamisen osalta sama luku kuin VM:llä eli 6+3 miljardia euroa kahdelle vaalikaudelle jyvitettynä.

Lisää aiheesta

– Muotoilisin niin, että kynnyskysymys on se, että sitoutuu tavoitteeseen, että se on kahdessa kaudessa yhdeksän miljardia. Sisällöllisesti lähdemme siitä, että se tehdään etupainotteisesti ensimmäisen kauden aikana ja sitä, että on uskottavat keinot, mihin sitoudutaan ensimmäisellä kaudella, jotta työ lähtee liikkeelle. Eli se on riittävä ja on järkevä tarkkuus.

Orpo vahvistaa kynnyskysymyksen osalta sen, että etupainotteisuus tarkoittaa sitä, että sopeutustarve on tulevalla vaalikaudella vähintään yli 4,5 miljardia euroa.

– Kyllä.

Orpo painottaa vielä erikseen, että kynnyskysymyksessä on kyse nimenomaan tavoitteeseen sitoutumisesta.

Valtiovarainministeriö esitti eilen laajan määrän keinoja meno- ja rakenne- sekä verokartoituksissaan. Orpo painottaa, että osaa keinoista kokoomuskin esittää, mutta osa ei puolueelle käy.

– Niistä keinoista pitää pystyä valitsemaan. Niissä on varmaan puolueissa eri painotuksia, mutta tavoitteeseen sitoutuminen on se ykkösasia.

ORPO sanoo, että tulevalla vaalikaudella tarvitaan myös vahvoja toimenpiteitä talouden kasvuun.

– Tämähän ei ole todellakaan pelkkää säästämistä, vaan tarvitaan uskottavia kasvua ja tuottavuutta nostavia toimia. Jos talouskasvua saadaan nostettua ja työllisyyttä parannettua, sillä voidaan päästä etupainotteiseen tasapainottamiseen.

Kaventaako kynnyskysymyksenne hallitusvaihtoehtoja?

– Kyllä se sillä tavalla kaventaa, että me emme voi lähteä velkavetoiseen politiikkaan eikä rahaa on -politiikkaan mukaan, vaan me lähdemme mukaan tekemään sellaista hallitustyötä, jossa Suomea laitetaan kuntoon, Suomen velkaantuminen taitetaan ja suomalainen hyvinvointi pelastetaan. Me emme neljä vuotta sitten olleet valmiit keskustelemaan velkapolitiikasta, jota (Antti) Rinne silloin tarjosi emmekä me ole kyllä jatkossakaan. Se kaventaa ainakin meidän osalta, jos muut puolueet eivät ole valmiita velkaantumista taittamaan.

Käytännössä neuvotteluvaraa Orpon kynnyskysymyksiin liittyvien tarkennuksien jälkeen näyttäisi olevan moneen suuntaan. Esimerkiksi SDP vahvistaisi julkista taloutta tulevalla vaalikaudella 3,5-6 miljardilla eurolla, mutta siihen pitäisi puolueen mukaan pyrkiä ennen kaikkea työllisyyttä vahvistamalla. Orpokin puhuu tässä haastattelussa voimakkaasti talouskasvun merkityksen puolesta.

PERUSSUOMALAISTEN talouspoliittisen ohjelman mukaan julkista taloutta on alettava sopeuttamaan seuraavalla vaalikaudella vuosittain noin 2-4 prosentin mittaluokassa kutakin hallinnonalaa kohden. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra on sanonut, että kuudenkaan miljardin sopeutus jo ensi vaalikauden aikana ei välttämättä olisi liikaa perussuomalaisille.

– Vaikeaa se on, mutta ei lainkaan mahdotonta. Se tietenkin riippuu siitä, minkälaisia puolueita hallitukseen saadaan ja minkälainen hallitusohjelma muodostetaan, Purra sanoi joulukuussa MTV:n mukaan.

Demokraatti kysyi Orpolta, tarkoittaako kokoomuksen avaus sitä, että puolue olisi menossa perussuomalaisiin päin eli hakisi siitä suunnasta hallitusyhteistyötä.

– Minä sanoisin niin päin, että jokaisen puolueen on VM:n eilen julkaisemien kartoituksien jälkeen kerrottava äänestäjille, sitoutuvatko ne VM:n tavoitteeseen ja mitkä heidän keinonsa ovat. Minä olen kuullut puhetta perussuomalaisilta, että pitää sopeuttaa, mutta en ole kuullut uskottavia keinoja. Demareiden keinovalikoima on tyhjä sekä säästöjen että kasvun osalta.

SDP on esittänyt yhtenä palasena ja vaihtoehtona leikkauksille sairauksien ennaltaehkäisyyn liittyvää ”hyvinvointiohjelmaa”. Puolue kertoo torstaina yksityiskohdat ohjelmasta.

– Hienoa, jos ihmisten hyvinvointia ja työkykyä parannetaan sekä kansanterveys paranee, mutta ne ovat systeemisiä muutoksia. Niiden vaikutukset ovat erittäin pitkiä ja vaikeasti mitattavia. Ne eivät kyllä riitä. Tarvitaan uskottavia, jämeriä toimia, joilla saadaan taloutta kasvuun ja työllisyyttä paremmaksi. Tämä on kuitenkin kiinni talouden kasvusta, Orpo sanoo.

– Mitä enemmän on kasvua, sitä tavallaan pehmeämmin sopeuttaminen saadaan aikaan. Mutta on selvää, että tarvitaan myöskin sopeuttamista julkisiin menoihin. Ne ovat kasvaneet aivan liikaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE