Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ostovoiman kehitys sekä naisvaltaisten alojen kuoppakorotus nousivat tapetille – näin Antti Rinne kommentoi polttavia kysymyksiä

Pääministeri Antti Rinne (sd.).

Veronmaksajain keskusliiton mukaan kilpailukykysopimukseen sisältyvä palkansaajamaksujen nousu nostaa tuloveroprosenttia puoli prosenttiyksikköä, mikä vaikuttaa suomalaisten ostovoimaan.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) toisti tänään Ylelle, ettei hallitus voi luvata, etteikö ostovoima heikkenisi ensi vuonna.

Lintilä näyttää tulkinneen pääministeri Antti Rinteen (sd.) puheita niin, että tällainen lupaus olisi annettu.

Rinne kommentoi asiaa Ylelle eilen torstaina.

– Vallassa oleva hallitus aina voi asioille jotakin. Kyllä me mietitään se, miten edelliseen vuoteen verrattuna kiristyvien veroluontoisten maksujen tilanne tulee vaikuttamaan heikentyvässä taloussuhdanteessa, Rinne sanoi Ylelle SDP:n kansalaistapaamisessa eilen.

Rinne muistutti samassa yhteydessä, että maksujen nousua korvattiin ihmisille alentamalla tuloverotusta vuonna 2017 enemmän kuin maksut nousivat. Ne ovat kompensoineet kikystä johtuvan maksujen muutoksen Rinteen mukaan lähes täysimääräisesti. Nyt palataan tasoon, jossa on aiemmin oltu.

– Me tulemme omilla päätöksillämme huolehtimaan siitä, että suomalaisten ostovoima yleisesti ottaen kehittyy parempaan suuntaan, Rinne jatkoi Ylelle.

Ostovoima kasvaa työllisyyden kasvaessa.

Rinne kommentoi asiaa tänään Demokraatille ennen eduskuntaryhmän kesäkokouksen alkamista.

Hän sanoo, ettei hallituksessa ole vielä päätetty yhtään mitään kilpailukykysopimukseen ja ostovoimaan liittyviin asioihin.

– Meidän tavoitteenamme on lisätä työllisyyttä. Jos työllisyys lisääntyy, se lisää palkkasummaa ja se lisää ostovoimaa yhteen laskettuna. Se on se oleellinen asia tässä lähtökohtaisesti, että palkkasumman kasvun ja työllisyysasteen nousun kautta saadaan lisää palkkasummaa ja sitä kautta ostovoimaa yleisesti, Rinne selventää.

– En minä ota nyt kantaa mihinkään yksittäiseen keskusteluun, että kompensoidaanko joku asia tai kevennetäänkö verotusta muuta kuin mitä hallitusohjelmasta löytyy. Me sitten katsomme tilanteen mukaan, mitä täytyy tehdä, Rinne jatkaa.

Rinne toivoo työmarkkinajärjestöjen edistävän palkkatasa-arvoa.

Yle kertoi eilen, että julkisen sektorin naisvaltaiset alat vaativat vientialoja selvästi suurempia palkankorotuksia.

Tehyn ja JHL:n mielestä budjetissa pitäisi korvamerkitä varoja kuntasektorin palkankorotuksiin. Tehyn mukaan tämä tarkoittaisi 100–150 miljoonan euron budjettirahoitusta vuosittain, kymmenen vuoden ajan.

– Ymmärrän hirveän hyvin hoitoalan ja ylipäätään naisvaltaisten alojen tavoitteet. Meillä on miesten ja naisten välinen palkkaero edelleenkin olemassa, perusteeton palkkaero. Tämä on nyt työmarkkinaosapuolten tehtävä löytää näihin ratkaisut. Se kuuluu sinne pöytiin, Antti Rinne sanoo Demokraatille.

– Toivon, että siellä kuunnellaan puolin ja toisin ja haetaan tapa, jolla voidaan edistää palkkatasa-arvoa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kun Rinteeltä kysyy valtion mahdollisuutta tulla apuun, hän toistaa, että asia on nyt työmarkkinajärjestöjen.

– Me nyt seuraamme tilannetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE