Ulkomaat

Pääministeri Mayn EU-linjaukset johtivat kahden ministerin eroon – Britannian uusi brexit-linjaus julki ylihuomenna

Britannia aikoo julkistaa hallituksen linjauksen maan uudesta EU-suhteesta brexitin jälkeen ylihuomenna torstaina, kertoo hallituksen tiedottaja muun muassa Sky Newsin mukaan.

Samalla hallitus sopi tehostavansa valmistautumista sen varalle, että brexit toteutuisi ilman sopimusta EU:n kanssa.

Pääministeri Theresa Mayn hallitus kokoontui tänään ensimmäistä kertaa ulkoministeri Boris Johnsonin ja brexit-ministeri David Davisin erojen jälkeen.

Britanniassa nähtiin viikonvaihteessa varsinainen ministereiden tuolileikki, kun kaksi kovaa brexitiä kannattavaa konservatiiviministeriä erosi pääministeri Theresa Mayn hallituksesta. Ensin sunnuntai-iltana lähti Davis ja maanantaina puolestaan Johnson.

– Unelma (brexitistä) on kuolemassa, se tukehtuu tarpeettomaan itseluottamuksen puutteeseen, yhtenä Britannian EU-eron voimakkaimpana puolestapuhujana tunnettu Johnson sanoi erokirjeessään.

Erot liittyvät Mayn konservatiivihallituksen perjantaina vetämiin EU-eron suuntaviivoihin. Mayn johdolla neuvotellun linjan on arvioitu tarkoittavan pehmeämpää brexitiä.

Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuussa 2019. Sopimuksen osapuolien tulevasta suhteesta esimerkiksi kauppapolitiikan osalta pitäisi kuitenkin valmistua jo syksyllä, jotta se ehditään hyväksyä sekä Britannian että EU:n parlamenteissa. Britannian brexit-linjan epäselvyys on vaikeuttanut neuvotteluita ja EU-maiden kärsivällisyys on joutunut jo koetukselle.

Myös May tunnusti maanantaina, että hän on eronneiden ministereiden kanssa eri linjoilla.

Johnson ja Davis hyväksyivät Mayn linjavedon ensin, mutta tulivat viikonlopun aikana toisiin aatoksiin. Johnsonin mielestä pääministeri May on johtamassa Britanniaa kohti ”semi-brexiä”, jossa maalla on ”siirtomaan asema”. Perjantain päätökset ”juuttuivatkin” lopulta räväköistä puheistaan tunnetun Johnsonin kurkkuun.

Myös May tunnusti maanantaina, että hän on eronneiden ministereiden kanssa eri linjoilla.

– Emme ole samaa mieltä siitä, mikä on paras tapa noudattaa yhteistä velvollisuuttamme kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta, May totesi.

Britannian uudeksi ulkoministeriksi nousi aikaisemmin terveysministerinä toiminut Jeremy Hunt. Brexit-ministeriksi nousi puolestaan entinen asuntoasioista vastannut ministeri Dominic Raab.

Mayn hallituksen asema herätti tapahtumasarjan jälkeen kysymyksiä. Suosiotaan kasvattanut oppositiojohtaja Jeremy Corbyn (labour) laukoi jo maanantaina Twitterissä, ettei Maylla ole auktoriteettia jäljellä ja on ”kykenemätön ajamaan brexitiä läpi”.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk leikitteli uutisen jälkeen jopa ajatuksella, että brexit peruuntuisi.

– Poliitikot tulevat ja menevät, mutta ongelmat, joita he ovat luoneet ihmisille, pysyvät. On harmi, että brexitin idea ei häviä Davisin ja Johnsonin mukana. Mutta.. kuka tietää, Tusk tviittasi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat