Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pääministerin valtiosihteeri kiistää väitteet turvallisuusneuvonantajan viran poliittisuudesta – “Tarve on työstä noussutta”

Liikenne- ja viestintäministeriö / Tomi Parkkonen
Pääministerin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi.

Pääministerin valtiosihteerin Henrik Haapajärven mukaan valtioneuvoston kansliaan kaavaillussa turvallisuuspoliittisessa neuvonantajan virassa ei ole kyse poliittisesta virkanimityksestä. Yle kertoi uuden viran perustamisesta aiemmin tänään.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Ajatuksena on, että tästä muodostuu pysyvä tuki Suomen tuleville pääministereille.

– Seuraavan hallituksen pääministerillä on tämä asiantuntijatuki jo käytettävissään. Ajatuksena ei ole, että neuvonantajan virka olisi puoluepoliittinen nimitys, Haapajärvi kommentoi Demokraatille.

Kaavailtua neuvonantaja-nimitystä on arvosteltu poliittisuudesta muun muassa opposition kansanedustajien toimesta sosiaalisessa mediassa.

Haapajärven mukaan valtioneuvoston kansliaan palkataan neuvonantajan lisäksi yhdestä kahteen alaista. Suunnitelma on esitelty eduskunnalle osana täydentävää talousarviota ja eduskunta on sen hyväksynyt

Lisäasiantuntemukselle on tullut kysyntää Venäjän käynnistämän sodan ja Nato-prosessin myötä.

– Tehtävä liittyy Natoon mutta ei pelkästään Natoon. Kyse on turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta, jonka tehtävä on Natoa laajempi.

Lisää aiheesta

– Tarve on työstä noussutta. Venäjän toiminta jo ennen hyökkäyssotaa ja hyökkäyssodan aloittaminen ovat johtaneet siihen, että valtionhallinnossa ja ministeriöissä tapahtuu turvallisuuspoliittisella sektorilla parhaillaan paljon.

ASIANTUNTIJATUKEA tarvitaan erityisesti pääministerille mutta Haapajärvi uskoo sen hyödyttävän koko päätöksentekojärjestelmää.

– Kokonaisuuden fiksu hallitseminen vaatii mahdollisimman hyvää turvallisuuspolitiikan asiantuntijatukea.

Onko uuden viran perustamista koordinoitu tasavallan presidentin kanslian kanssa?

– Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa. Tämä ei aivan suoraan liity tasavallan presidentin toimivaltaan, vaan kyse on eri ministeriöiden välillä tapahtuvasta turvallisuuspolitiikan koordinaatiosta, johon sisältyy myös sisäinen turvallisuus. Siihen liittyy myös kansainvälinen aspekti ja kansainväliset järjestöt kuten Nato mutta esimerkiksi myös EU:n resilienssityö.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE