Politiikka
3.6.2017 11:30 ・ Päivitetty: 3.6.2017 11:30
Paatero nostaa esiin hallituksen salakavalan ujutustaktiikan sotessa: ”Asia ei ole vähäpätöinen”
SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero katsoo, että hallituksen sote-lakipakettiin kuuluva pakkoyhtiöittäminen on lakihankkeen käsittämättömin osa, joka on välttämätöntä saada muuttumaan.
”Ensin yhtiöittämispakkoa on hallituksen taholta perusteltu EU:n kilpailu- ja valtiontukisäännöillä. Sittemmin on todettu – jopa hallituksen omassa lakiesityksessä – että tällaista velvoitetta pakkoyhtiöittämiselle ei ole, vaan se perustuu täysin kansallisissa käsissä olevaan hallituksen omaan valintaan. Mikään pakko ei siis olisi nyt esitetyllä tavalla yhtiöittää maakunnan omassa tuotannossa suoraan valinnanvapauden palvelujen piiriin kuuluvaa palveluntuotantoa”, Paatero kirjoittaa blogissaan.
– Pakko ei tule EU:sta eikä perustuslaista. Se on pelkkä poliittinen päätös ja linjaus. Hallituksen esityksessäkin lukee, että se on vain poliittista harkintaa, Paatero jatkaa Demokraatille.
Hänen mukaansa sillekään ei ole perustetta, että laki olisi kytköksissä valtiontukisäännöksiin EU:n puolelta.
”Todellinen syy hallituksen yhtiöittämisvimmalle lieneekin pyrkimys tehdä ihmisten peruspalveluista markkinatuotteita ja antaa valta yrityksille voittojen tavoitteluun ihmisten terveyden kustannuksella. Missään muualla ei vastaavalla tavalla ole romutettu yhteiskunnan perusrakenteita hallituksen esittämällä tavalla.”
Hallitus ujuttaa yhtiöihin rahalla.
Paateron mielestä koko yhtiöttämisen ajatus on ”pimeä”.
Lisää aiheesta
– Sehän kieltää julkista puolta tuottamasta mitään valinnanvapauden piirissä olevia sote-palveluita.
Jatkossa kunnat ja maakunnat eivät siis saa itse tuottaa palveluita, mutta ne ovat kuitenkin yhä vastuussa niistä. Yksityisten ja maakunnan yhtiöiden päättäjinä ovat hallitusammattilaiset, joiden osalta maakunnan yhtiöissä toimivilta on rajattu pois jopa vaalikelpoisuus. Paateron mukaan kyse on demokratiavajeesta.
Paateron näkökulmasta hallitus pyrkii toimimaan nyt seuraavalla tavalla: Se on luvannut kunnille rahaa, jos ne lähtevät yhtiöittämään omaa toimintaansa jo ennakkoon yksityisen terveydenhuollon lainsäädännön pohjalta.
Koska hätä on suuri, että valinnanvapaus voisi kaatua eduskunnassa, taktiikkana on rahalla työntäen yrittää ajaa kunnat tekemään yhtiöittäminen jo etukäteen.
80 % maakuntien kunnista pitäisi olla pilotissa mutta höllennetyinkin ehdoin pääsee aloittamaan.
”Asia ei ole vähäpätöinen, sillä yhtiöittämismallin peruuttaminen – vaikka se osoittautuisi täysin toimimattomaksi tai kalliiksi, on lähes mahdotonta, kun on kertaalleen siirrytty markkinoiden logiikkaan, EU-oikeuden pelisääntöihin ja yhtiöoikeuteen, jolloin kyse on yritysten omaisuuden suojasta ja sopimusrikkomuksesta.”
”Vähintä, mitä nyt olisi tehtävä, on ottaa aikalisä ja lopettaa pakkoyhtiöittäminen niin pilotteina kuin koko sosiaali- ja terveydenhuollon kantavana voimana”, Paatero kirjoittaa.
Sote-lait oli määrä hyväksyä eduskunnassa kesällä. Paateron mukaan näin ei ole käymässä.
– Näillä tiedoilla perustuslakivaliokunta ehkä juhannuksen jälkeen käsittelee omaa lausuntoaan, missään tapauksessa valmista ei ole ennen syksyä. Ja 1.7. meillä ei todellakaan ole mitään maakuntia olemassa, väliaikaishallinnon piti aloittaa silloin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.