Politiikka
23.4.2016 04:00 ・ Päivitetty: 25.4.2016 10:36
Paavo Lipponen, 75, paljastaa, miksi hän olisi halunnut jatkaa pääministerinä
Suomen pitkäaikaisin yhtäjaksoisesti istunut pääministeri Paavo Lipponen (sd.) täyttää tänään lauantaina 75 vuotta. Mies on yhä vedossa, siitä pitävät huolen kotona vielä asuvat kaksi kouluikäistä nuorta ja Päivi-vaimo. Perheen vanhin tytär sai juuri vakituisen työpaikan Lontoossa.
Entisen pääministerin ja puhemiehen sekä SDP:n puheenjohtajan päivä alkaa aamukuudelta puuronkeitolla ja aamiaisen valmistamisella perheelle. Sitten viedään koira ulos ja Lipponen itse siirtyy sen jälkeen työhuoneelleen 50 metrin päähän asunnostaan kirjoittamaan muistelmiensa kolmatta osaa ja työstämään arktisen yhteistyön projektia, jota hän esitteli hiljattain julkisuudessa.
Tapaan Lipposen Helsingin legendaarisessa ravintola Kappelissa. Saamme olla siellä rauhassa, sillä Kappelin vieraat ovat tottuneet julkisuuden kasvoihin.
Useita pääministereitä läheltäkin seuranneena olen ihmetellyt, miten ihminen kestää edes jollain tavalla järjissään peräti kahdeksan vuoden putken pääministerinä. Minuuttiaikatauluja, 12 tuntiin ja pitempäänkin venyviä työpäiviä. Ja päälle vielä lapsiperhe, jonka arjessa kaikki ei aina suju kuin Strömsössä.
– Joskus oli tekemistä. Pääministerinä tuli vietettyä myös jonkin aikaa Lastenklinikan jonossa, kun oli korvatulehduksia ja muuta. Se oli tietysti hienoa aikaa lasten kanssa, Lipponen muistelee.
– Fyysistä kuntoa tämä kaikki tietysti vaatii. Ja Mauno Koivistolta (sd.) opin, että pääministerin pitää tehtävässään keskittyä olennaiseen. Pitää erottaa tärkeät ja vähemmän tärkeät asiat toisistaan. Ennenkaikkea pitää luottaa muihin ministereihin ja virkamiehiin, Lipponen sanoo.
Rahat menevät aivan varmasti hukkaan, jolleivät kansanedustajat voi verkostoitua.
Lisää aiheesta
Lipposen mukaan joitakin asioita pitää ohjata manuaalisesti.
– Olisin mielelläni vielä jatkanutkin pääministerinä, jotta olisin voinut viedä eteenpäin terveydenhuollon uudistusta. Se on tyypillisesti hanke, jota pääministerin tulee paimentaa eteenpäin. Pitää katsoa, että hommat hoituvat, Lipponen kuvailee.
Viime aikoina on jälleen noussut esille keskustelu kansanedustajien matkoista ulkomaille. Ex-puhemies Lipposen mielestä keskustelu on suurimmilta osiltaan pelkää kaunajournalismia, mutta tilanteella on myös kääntöpuoli.
– Pitkään jatkunut poliitikkojen matkustelemattomuus on johtanut siihen, että suomalaisten poliitikoiden kansainvälinen verkostoituminen on heikkoa. Olemme siirtyneet globaaliin maailmaan ja juuri silloin nousee tällainen kaunapohjainen asia esille. Mediat olivat siinä mukana ja suurin lehti kärjessä.
Mutta eivätkö veromaksajien rahat mene hukkaan, kun kansanedustajat matkustelevat?
– Rahat menevät aivan varmasti hukkaan, jolleivät kansanedustajat voi verkostoitua. Mitä käyttöä sellaisilla edustajilla on? Ei meillä ole pienenä maana varaa siihen, että jäisimme perähikiäksi. Ja tämä ilmiö koskee koko yhteiskuntaa, ei vain perussuomalaisia. Ikävää, että media on siinä mukana.
– Kauna myy, Lipponen sanoo.
Poliitikkona Paavo Lipponen on aina ajanut konsensuspolitiikkaa, varsinkin työmarkkinoilla. Hänen mielestään oli onni, että saatiin aikaan työmarkkinasopimus.
– Siihen pitää suhtautua niin, että se on suuri saavutus. Ei sitä pidä vähätellä. Sitten mennään eteenpäin. Ei tarvita kommentteja, ettei tämä ole mitään. Tässä kuitenkin osoitettiin kykyä sopia ja kyettiin sopimaan myös jatkosta, Lipponen kiittelee.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.