Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Pakkoavioliitot kriminalisoitava erillisellä lainsäädännöllä” – Guzenina ottaisi mallia Norjasta ja Tanskasta

– Väkivalta on aina ja kaikissa tapauksissa ihmisoikeusloukkaus ja asennekasvatus sen kitkemiseksi on aloitettava jo kouluissa, kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) sanoo.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) vaatii, että ihmisen pakottaminen avioliittoon säädetään Suomessa rikokseksi erillisellä lainsäädännöllä.

Asia nousi esiin valtuuskunnan torstaina järjestämässä seminaarissa, joka käsitteli naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja sen ehkäisemistä niin sanotun Istanbulin sopimuksen puitteissa.

– Pakkoavioliittoja käsitellään nyt ihmiskauppalainsäädännön kautta. Se ei kuitenkaan anna viranomaisille mahdollisuutta puuttua kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa nuoria tyttöjä lähetetään ulkomaille ja pakotetaan naimisiin, mikä tosiasiassa tarkoittaa joutumista seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Avioliittoon pakottamisesta pitäisi tehdä yleisen syytteen alainen rikos selkeästi omana rikosnimikkeenään, kuten Norjassa ja Tanskassa on jo tehty, Guzenina sanoo.

Pakkoavioliitto pitäisi pystyä myös mitätöimään ilman, että uhrin pitää itse hakea avioeroa.

Suomi ei edelleenkään täysin täytä kaikkia Istanbulin sopimuksen velvoitteita.

Guzenina painottaa, että kulttuuri, tapa, uskonto, perinne, niin sanottu kunnia tai muu henkilökohtainen syy ei koskaan eikä missään tilanteessa oikeuta rikokseen.

Naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskeva Euroopan neuvoston yleissopimus eli niin kutsuttu Istanbulin sopimus tuli Suomessa voimaan elokuussa 2015. Se on ensimmäinen eurooppalainen oikeudellisesti sitova sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi.

Lisää aiheesta

– Suomi ei edelleenkään täysin täytä kaikkia Istanbulin sopimuksen velvoitteita. Esimerkiksi turvakotipaikkoja on liian vähän, minkä lisäksi perheväkivallan uhreille pitäisi olla ympäri vuorokauden toimiva ilmainen tukipuhelinnumero. Työ asian korjaamiseksi aloitettiin jo viime hallituskaudella. Nykyisen hallituksen käsissä on viedä asia maaliin, Guzenina painottaa.

– Kun katsoo Euroopan pakolaiskriisiä, jossa kaikista suojattomimpia ovat naiset ja lapset, meidän oma ongelmamme turvakotipaikkojen riittävyydestä pitäisi olla helppo ratkaistava. Kyse on viime kädessä poliittisesta tahtotilasta ja rahasta.

Suomea pidetään tasa-arvon ja naisten oikeuksien mallimaana. Silti eurooppalaiset tilastot naisten kokemasta väkivallasta kertovat karua kieltä tilanteesta.

Suomessa kuolee väkivaltaisesti yli 20 naista vuodessa, kun Espanjassa sama luku on hieman yli viidenkymmenen, vaikka maassa on asukkaita yhdeksän kertaa enemmän, huomauttaa Guzenina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE