Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Palkka ei riitä palvelualoilla – asumistuki ja soviteltu työttömyysraha paikkaa yhä useamman taloutta

Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti-kesäkuussa.

Demokraatti

Demokraatti

Vastaajilta tiedusteltiin suhdannebarometrissa nyt kolmatta kertaa toissijaisia tulonlähteitä. Soviteltua työttömyystukea vastaanotti tuoreimman suhdannebarometrin mukaan huhti-kesäkuussa 9,6 prosenttia palvelualojen työntekijöistä, kun vielä alkuvuoden kyselyssä osuus jäi 3,4 prosenttiin.

Osuus on kasvanut erityisesti matkailu- ja ravintola- sekä kiinteistöpalvelualalla, joiden vastaajista yli 10 prosenttia oli sovitellulla työttömyystuella edellisen kolmen kuukauden aikana.

Yllättävänä havaintona asumistukea vastaanotti Uudellamaalla (8,3 %) selkeästi koko maan keskiarvoa (10,9 %) pienempi osuus vastaajista. Palvelualan työntekijät joutuivatkin turvautumaan asumistukeen useimmin Kanta-Hämeessä (20,5 %) ja Päijät-Hämeessä (19,2 %).

– On hyvä muistaa, ettei korkeista asuinkustannuksesta kärsitä vain pääkaupunkiseudulla. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute on muodostunut ongelmaksi myös pienemmissä keskuksissa ympäri Suomea, PAMin ekonomisti Olli Toivanen huomauttaa.

“Suhdannehuipun kääntyminen näkyy nyt selkeästi.”

Työllisyystilanne koetaan kuitenkin vahvaksi. Peräti 53,1 prosenttia vastaajista ei koe lainkaan työttömyyden uhkaa, ja vain 11,7 prosenttia kertoo sen lisääntyneen viimeisen 3 kuukauden aikana. Kaupan alan vastaajista 57,1 prosenttia vastaajista ei koe työttömyyden uhkaa. Tämä on suurempi osuus kuin kertaakaan aiemmissa suhdannebarometreissa.

Lisää aiheesta

Arviot oman taloudellisen tilanteen kehityksestä ovat yhtä lailla hieman optimistisempia kuin edellisissä kyselyissä. Kehitys on myönteistä erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla, jonka vastaajista 20,1 arvioi taloudellisen tilanteensa paranevan tulevan vuoden aikana.

Kuitenkin kiinteistöpalvelualalla niiden vastaajien osuus, jotka kertovat työnantajansa talouden olevan parempi verrattuna kolmen kuukauden takaiseen, romahti edellisen kyselyn 22,2 prosentista 11,6 prosenttiin.

Sama kehitys näkyy myös turvallisuusalalla. Vain 20,6 prosenttia alan vastaajista kertoo työnantajan taloustilanteen kohentuneen, kun vielä edellisessä kyselyssä osuus oli 41,7 prosenttia. Toisaalta vain 3,2 prosenttia kertoo työnantajan taloustilanteen heikentyneen.

– Suhdannehuipun kääntyminen näkyy nyt selkeästi näiden alojen vastaajien arvioissa. Hallinto- ja tukipalveluiden kasvu on ollut voimakasta, mutta sen ei enää odoteta jatkuvan entisen kaltaisena, Toivanen kertoo.

Esimiehet ovat optimistisempia.

Matkailu- ja ravintola-alalla esimiehinä työskentelevät olivat selvästi keskiarvoa optimistisempia työnantajan tulevaisuudennäkymistä. Peräti 39,3 prosenttia alan esimiehistä arvioi työnantajan taloudellisen tilanteen paranevan tulevan vuoden aikana, ja vain 10,7 prosenttia uskoo sen heikkenevän.

– Matkailu- ja ravintola-alan mainio tilanne näkyy myös palvelualojen liikevaihtokuvaajissa. Toteutunut kasvu lisää uskoa myös tulevaan kehitykseen, Toivanen arvioi.

Kaupan alan esimiehet arvioivat puolestaan keskimääräistä todennäköisemmin työnantajan taloustilanteen säilyvän entisellään.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 220 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE